Hejtman Netolický: Proč nebyl Slet Sokolů součástí oficiálních oslav 100 let republiky?

08.07.2018 17:13

Komentář na facebookovém profilu k Všesokolskému sletu.

Hejtman Netolický: Proč nebyl Slet Sokolů součástí oficiálních oslav 100 let republiky?
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Druhý den XVI. Všesokolského sletu v Praze vrcholil sestavami všech generací cvičenců. Často dojemná vystoupení byla po celé odpoledne především oslavou svobody, demokracie, nezávislosti a samostatnosti našeho státu. Vhodně vybraná hudba na úžasné skupinové choreografie dokreslovala slavnostní atmosféru nikoliv laciného nacionalismu, ale zdravého patriotismu v roce 100. výročí založení Československa Masarykem, Benešem a Štefánikem. Nejmladšímu účastníkovi skladeb byly 2 roky, zatímco nejstaršímu již 92 let. Nebyly bychom ale asi v Čechách, kdyby tyto pocity nebyly narušeny několika postřehy, které mě osobně velmi mrzí a jako jednoho z politiků, byť regionálních, mě docela zasáhly.

Předně oslavy nebyly zahrnuty mezi akce oficiálních oslav i přesto, že vedení Čs. obce sokolské o to žádalo přímo resort, který má tělovýchovu ze zákona na starosti, tedy ministerstvo školství. "Slavná" meziresortní komise, která má oslavy koordinovat tak pravděpodobně na návrh resortu Všesokolský slet nezařadila.

Resort upřednostnil snad dvě nějaké tématické výstavy, zatímco tuto unikátní akci nikoliv. Proč? Na to by se měl někdo zeptat (pokud tak neučiní média, určitě se zeptám já při nějaké vhodné příležitosti přímo pana ministra). Vždyť domácí i zahraniční odbojová činnost členů Sokoloa v období první světové války je všeobecně známá a Masaryk je vždy ve svých projevech připomínal po boku Čs. legionářů. Zároveň je zarážející, že poprvé v novodobé historii obnoveného Sokola neudělil ministr školství, mládeže a tělovýchovy ani záštitu nad touto akcí. Stalo se tak i přes opakované urgence. Speciálně ministr školství má povinnost takovouto akci zastřešit bez ohledu na nějaké svoje osobní postoje či vztahy.

A v neposlední řadě mě velmi zarazil i mizivý zájem nejvyšších ústavních činitelů o tuto akci jak v úterý na průvodu centrem Prahy, tak na obou sletových dnech (s výjimkou předsedy vlády, který sice byl vypískán, ale alespoň se objevil). Přítomni nebyly ani předsedové obou komor parlamentu, ani členové vlády, přičemž účast ministra školství (ať je z jakékoliv strany) by měla být povinností, pokud tedy ještě tento resort tělovýchovu zastřešuje. Zájem nebyl ani ze strany představitelů krajů. Proč? Netuším, asi dovolené v Chorvatsku.

Na druhé straně je nutné dodat, že slet byl skvěle zorganizovaný a uvedené postřehy nikterak neubraly na kráse celé této akce. Osobně i bez ohledu na názor MŠMT považuji slet skutečně za jeden z vrcholů letošních oslav naší republiky. Chtěl bych tedy nejen za sebe, ale snad i za občany Pardubického kraje a možná celé České republiky POBLAHOPŘÁT za nezapomenutelnou akci a popřát, aby Sokolové nadále nesli ty hlavní myšlenky a hodnoty, na kterých by měl stát nejen Sokol, ale celá česká společnost! DĚKUJEME!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích