Hejtman Netolický přislíbil pomoc s opravou požární nádrže v Suché Lhotě

30.09.2018 15:54

Cyklisté směřující z Cerekvice nad Loučnou směrem na Nové Hrady si jistě pamatují dlouhý táhlý kopec, který protíná Suchou Lhotu. Právě tato obec s 91 obyvateli byla v úterý odpoledne cílem cesty hejtmana Martina Netolického.

Hejtman Netolický přislíbil pomoc s opravou požární nádrže v Suché Lhotě
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Ten se zástupci obce řešil především nutnou rekonstrukci místní požární nádrže, ale také postupnou rekonstrukci návsi, na kterou Pardubický kraj přispěl v rámci Programu obnovy venkova. Tento dotační titul posloužil také pro obnovu památníku obětem 1. světové války.

„Obec v letošním roce získala Bílou stuhu v rámci krajské Vesnice roku. Kromě prestižního ocenění je s tím spojen také finanční dar v hodnotě 120 tisíc korun z krajského rozpočtu. Nejpalčivějším problémem, který v současné době obec řeší, je stav požární nádrže, která byla vybudována v 50. letech a dnes je de facto v havarijním stavu. Část nákladů na nezbytné opravy by mohla pokrýt dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, které vypisuje dotační titul pro obce, které jsou úspěšné v rámci Vesnice roku. V tuto chvíli jsme připraveni, v případě, že obec skutečně prostředky získá a stavbu zahájí, pomoci příspěvkem z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten se seznámil s dalšími investicemi v obci, mezi které patří třetí fáze obnovy návsi, kterou kraj podpořil v rámci svého Programu obnovy venkova. „Pro naši malou obec je jakýkoliv finanční příspěvek velmi významný a krajské dotace patří jednoznačně mezi ty nejjednodušší, co se týká přípravy a podání žádosti. Celý systém je pro nás jako malé obce, ve kterých nepracují specializovaní úředníci, velmi přehledný,“ uvedl starosta obce Jiří Koníček.

Bílá stuha prokazuje zapojení dětí a mládeže do života obce a koncepční podporu jejího zájmu o venkovskou pospolitost. Oceňovány jsou aktivity výchovy mladé generace místními spolky, práce s dětmi v knihovně, vytváření podmínek pro trávení volného času. Významným přínosem jsou úspěchy mladých lidí a jejich trvalý zájem o život a rozvoj obce, mezigenerační setkání, mimoškolní činnost dětí a dobré příklady trvalé práce s dětmi a mládeží v místě.

Obec Suchá Lhota se nachází mezi Cerekvicí nad Loučnou a Novými Hrady v nadmořské výšce 430 m ve vzdálenosti 10 km na západ od Litomyšle. Obec má 46 popisných čísel a 91 obyvatel. Pro srovnání, v roce 1929 měla obec o šest popisných čísel méně, ale žilo v ní 228 obyvatel. K Suché Lhotě náleží osada Posekanec, kde se v současnosti nachází pět stavení, z nichž pouze jedno je trvale obydleno.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.