Hejtman Půta: Krajská pomoc Ukrajině ani po roce války nekončí

24.02.2023 6:34

Satelitní telefony, léky, oblečení i zdravotnické potřeby... Liberecký kraj prchajícím z Ukrajiny účinně pomáhal.

Hejtman Půta: Krajská pomoc Ukrajině ani po roce války nekončí
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

V pátek 24. února uplyne rok od doby, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Tím začal vojenský konflikt, který připravil o životy nespočet civilistů, poničil mnoho ukrajinských měst a vyhnal miliony lidí z jejich domovů. Liberecký kraj prchajícím z Ukrajiny účinně pomáhal. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48202 lidí
Tím, že reagoval pružně a rychle, otevřel již 1. března 2022 jako první Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině Libereckého kraje (KACPU LK). Od počátku konfliktu centrem prošlo bezmála 20.000 uprchlíků. Ubytování zajistil kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje téměř 8.000 lidí. Kraj také poskytoval častou a potřebnou humanitární pomoc přímo v oblasti na Ukrajině, Vinnycké oblasti, se kterou dlouhodobě spolupracuje.  

„Od začátku války na Ukrajině jsme v našem uprchlickém centru přijali na 20 000 uprchlíků. I přesto, že osob, které přicházejí do centra, ubývá, nehodláme ho nyní zavírat. Považuji za lidské a správné i nadále pomáhat uprchlíkům v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi. Nyní KACPU funguje v režimu pondělí, středa, pátek od 8 do 16 hodin a stejně bude fungovat i po 1. březnu 2023,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta.

Liberecký kraj také před rokem založil transparentní bankovní účet pro pomoc Ukrajině, na kterém prozatím vybral zhruba 336 tisíc korun. Z toho za 251 tisíc korun nakoupil zdravotní a kompenzační pomůcky osobám z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou. Jedná se o dva invalidní vozíky, chodítka, ortopedickou obuv, naslouchátko, kompenzační pomůcky pro nevidomého či speciální pomůcky pro děti s autismem. V současné době připravuje Liberecký kraj nákup obdobných pomůcek za zbývajících 85 tisíc korun.

Rok od začátku války na Ukrajině v číslech (data k 19. únoru 2023):

Celkový počet odbavených za celou dobu fungování KACPU je 19.641 osob.

Ubytování zajištěno 7.879 osobám.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině Libereckého kraje má aktuálně v záloze přibližně 1.250 volných míst.

Ubytování uprchlíkům je poskytováno prostřednictvím příspěvkových organizací Libereckého kraje, jako jsou např. domovy mládeže, domovy pro seniory apod. – v současné době je takto ubytováno 372 osob.

Od začátku roku 2023 prošlo KACPU celkem 4.018 osob (574 osob týdně), registrováno jich bylo 729 (104 osob týdně), ubytováno 667. 

Humanitární pomoc:

  1. Humanitární pomoc – přeprava humanitární pomoci z Liberce do Vinnycké a Čerkaské oblasti na Ukrajině, nakládky 25. 7. 2022–29. 7. 2022

30 palet – oblečení, hračky, boty, drogistické potřeby, toaletní potřeby, ložní prádlo, deky, polštáře, papírnictví, sportovní potřeby, matrace, kočárky, kolo, invalidní vozík, dětské židle, dětské chodítko, autosedačka, postýlka skládací

            => 99.800,00 korun

2. Humanitární pomoc – přeprava humanitární pomoci z Liberce do Vinnycké oblasti, nakládky 11. 4. 2022, naložení generátoru 

            => 41.437,50 korun

3. Humanitární pomoc – přeprava humanitární pomoci z Liberce do Vinnycké oblasti, nakládky 18. 3. 2022

            => 38.197,50 korun

4. Humanitární pomoc – přeprava humanitární pomoci z Liberce do Vinnycké oblasti, nakládky 16. 3. 2022

            => 38.197,50 korun

5. Darování 10 ks satelitních telefonů – Vinnytská oblastní vojenská správa

            => 179.080,00 korun

6. Darování použitého generátoru – Vinnycká oblastní klinická nemocnice válečných veteránů Vinnycké oblastní rady

            => 302.475,80 korun

7. Finanční dar – Podilska Hromada, komunitní nadace, Vinnytsi

            => 25.000.000,00 korun

8. Darování 20 satelitních telefonů – Vinnytská oblastní státní správa 

            => 551.034,00 korun

CELKEM: 26.250.222,30 korun

„Vyslali jsme v roce 2022 na Ukrajinu také 12 kamionů ze stanice libereckých a jabloneckých hasičů. Celkem v nich bylo 360 palet s humanitární pomocí,“ doplnil výčet krajské pomoci Ukrajině hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj stojí na straně Ukrajiny i důležitými symbolickými gesty. Proto kraj podporuje konání akce před libereckou radnicí, kde se v pátek 24. února 2023 uskuteční od 17 hodin Modlitba za Ukrajinu. Odslouží ji kněz Radek Jurnečka z litoměřické diecéze působící v Liberci, promluví kněz Ivan Semotyuk z liberecké Řeckokatolické diecéze, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník a rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina, zúčastní se i primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Miloš Vele. Vystoupí pěvec Andrij Shkurhan držitel medaile Za zásluhy v kultuře na Ukrajině a čestného titulu Zasloužilý Umělec Ukrajiny. 

Radnice v Liberci bude až do neděle nasvícena do barev ukrajinské vlajky. U příležitosti akce Modlitba za Ukrajinu bude od pátku 24. února 16 hodin až do konce tohoto víkendu svítit modro-žlutě také logo Libereckého kraje na budově krajského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii