Hejtman Šimek: Situace je vážná a lidé nechtějí jen nečinně přihlížet

13.06.2020 12:31

Jihomoravský hejtman Bohumil Šimek přijede podpořit „Protestní pochod za vodu pro lidi!“, který startuje dnes ve 13:00.

Hejtman Šimek: Situace je vážná a lidé nechtějí jen nečinně přihlížet
Foto: archiv Jihomoravského kraje
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Cílem akce je vyjádření protestu proti plánované těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu. Ta by mohla ohrozit blízký zdroj pitné vody, který jako pátý největší v České republice zásobuje více než 100 tisíc lidí z 86 měst a obcí. Pořadatelem pochodu je Spolek Za vodu pro lidi společně s městy a obcemi Hodonínska.

Rozhodnutím Českého báňského úřadu z 19. května 2020 bylo zamítnuto odvolání Jihomoravského kraje a bylo potvrzeno rozhodnutí Obvodního báňského úřadu pro území krajů Jihomoravského a Zlínského, kterým byl stanoven dobývací prostor Uherský Ostroh na výhradním ložisku Moravský Písek organizaci České štěrkopísky spol. s r. o. Současně byla tímto rozhodnutím zamítnuta i odvolání dalších 26 měst a obcí, společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín, a. s., dvou spolků a jedné fyzické osoby. Rada kraje na svém jednání 1. června 2020 rozhodla podat proti rozhodnutí Českého báňského úřadu žalobu, protože odvolací orgán v rámci odvolacího řízení řádně neposoudil argumenty, které Jihomoravský kraj uvedl ve svém odvolání.

„Hrozba poškození významného zdroje pitné vody je v tomto případě velmi reálná. Jihomoravský kraj si nechal zpracovat znalecký posudek, který potvrdil obavy z možného ohrožení jímacího území vodního zdroje Bzenec I a Bzenec III. Ochrana vodního zdroje je jednoznačně veřejným zájmem. Odvoláním proti aktuálnímu rozhodnutí vyjadřujeme svůj konzistentní postoj. A tento protestní pochod jen potvrzuje, jak je situace vážná a proto se lidé z této oblasti rozhodli, že nechtějí jen nečinně přihlížet,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.