Hejtman Štěpán: Projekt česko-polské Hřebenovky pokračuje. Otevře se most v Neratově

16.12.2019 10:33

Nedávno otevřená a nyní hojně navštěvovaná rozhledna na Velké Deštné je pouze jednou z částí rozsáhlého projektu česko-polské Hřebenovky. V pátek 20. 12. otevřou v Neratově Jánský most přes Divokou Orlici, který spojí tuto horskou ves s polskými sousedy. Tím bude obnovena historická poutní cesta na vrchol Jagodná v Polsku (977 m. n. m.), kam turisty dovede žlutá turistická trasa. V nejbližších měsících by se měla na vrcholu otevřít nová rozhledna.

Hejtman Štěpán: Projekt česko-polské Hřebenovky pokračuje. Otevře se most v Neratově
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Před dokončením jsou rozhledny na Feistově kopci (711 m. n. m.) nad Olešnicí v Orlických horách a ve Vysoké Srbské, kde se nyní montuje konstrukce rozhledny k základové desce. Jejich slavnostní otevření se plánuje na jaro příštího roku.

„Královéhradecký kraj pomohl se stavbou rozhledny na Feistově kopci poskytnutím bezúročné půjčky ve výši tří milionů korun obci Olešnice v Orlických horách. Ta prostředky použila na předfinancování projektu a po obdržení dotace je vrátí do krajského rozpočtu,“ říká hejtman Jiří Štěpán s tím, že celkové náklady na stavbu přesahují částku pět milionů korun.

Dále probíhají výstavby rozhleden na Czerńcu (840 m. n. m.) v blízkosti obce Międzylesie a na Kłodzkiej Górze (757 m n. m.). Obě tyto rozhledny budou dokončeny v průběhu roku 2020.

Stavba rozhledny v Novém Hrádku na Šibeníku (655 m. n. m.) spojená s budováním informačního centra a stavba infocentra v Neratově čekají na podpis smlouvy s dodavateli. Na vyhlášení výběrového řízení čekají zbývající dva partneři projektu, polští Duszniki-Zdrój a Miejska Nowa Ruda.

Ještě před rozhlednou na Velké Deštné byla otevřena vyhlídková plošina na Guzowaté u Radkówa a rozhledna v Nowé Rudě.

Administrátorem projektu s rozpočtem přes 3,5 milionu eur je Euroregion Glacensis.

„Cílem projektu je obnovení významné historické pěší trasy a nové propojení zajímavých cílů v jejím okolí. S tím jsou spojené investice v podobě stavby či obnovy rozhleden a informačních center. Projekt doprovází marketingová a propagační kampaň využívající tradiční, ale i moderní metody a informační technologie přesně cílené na potenciální návštěvníky,“ vysvětluje sekretář euroregionu Jaroslav Štefek.

Jedním ze 17 partnerů je právě Královéhradecký kraj.

„Naším úkolem bylo zajistit na území kraje nové proznačení hřebenové turistické trasy za pomoci nového loga, které se používá na směrovkách i tabulkách místních názvů. Samotné značení provedli členové Klubu českých turistů, na území Krkonošského národního parku pak strážci parku,“ doplňuje radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, dotací a cestovního ruchu.

Projekt zahájený v dubnu 2018 má být ukončen na podzim příštího roku.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.