Hejtman Štěpán: Venkovské prodejny zabraňují vysídlování venkova

21.12.2018 7:31

Do 7. ledna mohou obce žádat o dotaci na provoz venkovských prodejen

Hejtman Štěpán: Venkovské prodejny zabraňují vysídlování venkova
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Už jen tři týdny mají obce Královéhradeckého kraje na to, aby se přihlásily do krajského dotačního programu na podporu venkovských prodejen. Termín pro podání přihlášek skončí 7. ledna 2019 ve 14 hodin. Do dneška se přihlásily čtyři desítky obcí.

„V tuto chvíli evidujeme celkem 42 žadatelů o dotaci z programu na podporu venkovských prodejen. Tyto prodejny slouží lidem v menších obcích a z části fungují i jako místo komunitního setkávání. Udržují pracovní příležitosti a zabraňují vysídlování venkova a stěhování jejich obyvatel do měst,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán, který obce vyzval k zapojení se do dotačního programu.

Pro rok 2019 má kraj na projekt připraveno 2,5 milionu korun. Obce by mohly obdržet dotaci až ve výši 50 tisíc korun na provoz prodejen, konkrétně na zaplacení energií a na mzdy prodavaček.

Královéhradecký kraj je jedním z pěti krajů ČR, které umožňují obcím takto čerpat peníze na provoz venkovských prodejen. Kromě něj podobný program nabízí Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…