Hejtman Vondrák: Festival je dalším důkazem, že má náš region co nabídnout

11.09.2018 20:57

Projekt Janáček Ostrava 2018 vrcholí čtyřdenním víkendovým festivalem – Hudebním maratonem Leoše Janáčka, který připravila Janáčkova filharmonie Ostrava.

Hejtman Vondrák: Festival je dalším důkazem, že má náš region co nabídnout
Foto: Petr Kupka
Popisek: Hejtman Ivo Vondrák.

Do projektu, který v roce 2018 připomíná hudebního skladatele Leoše Janáčka, u příležitosti jeho 90. výročí úmrtí, se připojily i další ostravské kulturní i vzdělávací instituce. Ty po celý rok vytvářely v Ostravě zajímavé koncerty, divadelní představení, výstavy a další nápadité akce související s životem a dílem skladatele. To vše za finanční podpory statutárního města Ostrava a Moravskoslezského kraje.

Janáčkův rok v Ostravě vyvrcholí na sklonku října čtyřdenním víkendovým festivalem nazvaným Hudební maraton Leoše Janáčka, kterým pořadatel festivalu – Janáčkova filharmonie Ostrava – uzavírá projekt Janáček Ostrava 2018 a zároveň oslaví 100. výročí samostatné Československé republiky. Hudební maraton Leoše Janáčka nabídne ve čtyřech dnech zvýšenou koncentraci Janáčkovy tvorby. “Kde jinde můžete slyšet skoro 40 skladeb jednoho skladatele na 17 koncertech během čtyř dní, navíc v hvězdném obsazení“, říká Jan Žemla, ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava a dodává: „jedná se patrně o první akci svého druhu v České republice, pro jejíž formát jsme našli inspiraci v zahraničí“.

„V tomto roce, kdy si připomínáme sté výročí republiky a 90 let od Janáčkovy smrti, zní hudba tohoto génia na nejrůznějších místech našeho kraje více, než bývá běžné. Vrcholem projektu bude čtyřdenní Hudební maraton Leoše Janáčka, který Moravskoslezský kraj významně podpořil. Je to výzva. Je to příležitost intenzivních zážitků. A je to další důkaz, že má náš region co nabídnout, že tu lidé umí nejen tvrdě pracovat, ale že tu má své důležité místo i kultura,” řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Primátor statutárního města Ostrava Tomáš Macura k maratonu uvedl: "Janáčkova hudba není právě jednoduchá, rozhodně ne prvoplánová, ale kdo k ní dojde a zamiluje si ji, tak je z toho láska na celý život. Čtyřdenní Hudební maraton je vyvrcholením společného projektu ostravské hudební scény a města Ostravy a zároveň důstojným příspěvkem k oslavě 100. výročí československé státnosti. Její vznik byl tehdy pro Leoše Janáčka velkým zdrojem inspirace. Všem účastníkům maratonu přeji, aby pro ně byla autorova hudba stejně inspirující a přinesla jim hluboký umělecký zážitek.” Připomeňme, že mezi hlavní partnerské instituce, které organizačně zaštítila Janáčkova filharmonie Ostrava, se do projektu Janáček Ostrava 2018 připojily Národní divadlo moravskoslezské, Ostravská univerzita, Janáčkova konzervatoř v Ostravě, MHF Svatováclavský hudební festival stejně jako MHF L. Janáčka.

Hudební maraton je dramaturgicky jasně vymezen Janáčkovou hudbou, která v rozmezí čtyř dní zazní v co největší intenzitě. Tvůrci záměrně nabízejí reprezentativní průřez Janáčkovou tvorbou klavírní a komorní, dále písňovými i sborovými cykly včetně orchestrálních kompozic. Z pestré nabídky maratonu se posluchači mohou těšit na vystoupení klavíristů Martina Kasíka, Lukáše Vondráčka, Ivo Kahánka či Jana Bartoše. Nebude chybět ani Moravská lidová poezie v písních s Kateřinou Kněžíkovou. Není náhodou, že na Janáčkův maraton přijali pozvání umělci spojovaní s Ostravou a Moravskoslezským krajem, kteří mají k Janáčkovi vřelý vztah, a jejichž hudební umění je v současnosti uznáváno i v zahraničí. “Janáčkova hudba a především jeho písně jsou nedílnou součástí mě samé. Melodika, nářečí a kompoziční styl, který Janáček používá, mi byl vždy blízký a rozeznívá ve mně strunu radosti, vzpomínky na dětství a domov”, uvádí věhlasná sopranistka K. Kněžíková. Janáčkovo hudební umění ostatně vystihl i ambasador maratonu M. Kasík: “Na Leoši Janáčkovi mi připadá fascinující, jak dokázal z moravského folklóru udělat světovou hudbu, jeho naprosté novátorství a hlavně psychologická působnost – je schopen pár tóny vyvolat hluboké dojetí.” Maraton Janáčkovy hudby zavede obdivovatele i k neznámým mistrovým duchovním skladbám na jeho rodné Hukvaldy, kde bude připraven koncert ansámblu Musica Florea, předního českého souboru, zabývajícího se interpretací staré hudby. Janáčkovu hudbu budou mít posluchači možnost slyšet i v několika interpretacích – obě Janáčkova kvarteta zazní kupříkladu v provedení Pavel Haas Quartetu, nejvýraznějšího světového komorního souboru současnosti, stejně jako Bennewitzova kvarteta. Díky maratonu se v Ostravě spojili i studenti Fakulty umění Ostravské univerzity spolu se studenty Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, aby vytvořili orchestr s názvem Ostrava Youth Orchestra, který pod vedením Ondřeje Vrabce provede Žárlivost či Lašské tance.

V rámci Hudebního maratonu si přijdou na své i fanoušci Ivy Bittové, kteří se mohou těšit na její vystoupení s Moravskou lidovou poezií s Mucha Quartetem třetí festivalový den v ostravském Cooltouru. Zde se uskuteční také Mateřština Jiřího Slavíka, jejíž derniéra proběhne v České republice právě na janáčkovském maratonu. Součástí maratonu bude 27. října v Divadle Antonína Dvořáka i představení opery Osud. Režisér a zároveň ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil v těchto dnech operu se svým týmem zkouší. „Opery Leoše Janáčka jsou nedílnou součástí dramaturgie operního souboru našeho divadla. Osud zůstává do 18. října letošního roku jedinou operou tohoto skladatele, která v Ostravě dosud nehrála a my se premiérou staneme teprve druhým divadlem na světě (po Národním divadle Brno), které uvedlo všechny Janáčkovy opery," řekl J. Nekvasil.

Vedle koncertů bude připraven i doprovodný program, ať už se jedná o výlet na Hukvaldy s Jiřím Zahrádkou, předním českým odborníkem na život a dílo Leoše Janáčka, či noční filmový klub, v jehož rámci budou promítány filmy o Janáčkovi. Tvůrci neopomněli ani nejmladší diváky, pro které je připraveno zábavné odpoledne s workshopem a projekcí animovaného filmu britské produkce.

Koncerty Hudebního maratonu L. Janáčka posluchači postupně vyslechnou především v ostravských kulturních prostorách (Dům kultury města Ostravy, Hudební sál – provoz Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice, Kulturní centrum Cooltour, Sál Leoše Janáčka na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, kostel sv. Václava), ale také v kostele sv. Mikuláše v Rychalticích. MHF Svatováclavský hudební festival připravil dva koncerty i v Rytířském sále frýdeckého zámku či v koncertní síni sv. Ducha v Krnově. Tečku za čtyřdenním festivalem učiní závěrečný koncert v den 100. výročí samostatného Československa, 28. 10. 2018 ve 20.00 hodin, na němž zazní Janáčkovy skladby Taras Bulba a Sinfonietta v podání Janáčkovy filharmonie Ostrava. Nad koncertem převzal záštitu primátor statutárního města Ostrava spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Pořadatelé Janáčkova maratonu věří, že se festival stane místem popularizace Janáčkova díla v čele s českými interprety, a že multižánrovost festivalu s jeho přesahy z vážné hudby směrem k folklóru obohatí všechny věkové kategorie i sociální skupiny festivalových posluchačů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…