Hejtmanka Pecková: Je těžké založit školu a získat důvěru rodičů

05.09.2021 17:27 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zakládání malých škol v obcích

Hejtmanka Pecková: Je těžké založit školu a získat důvěru rodičů
Foto: Screen ČT24
Popisek: Hejtmanka Petra Pecková

Jsem šťastná. Protože ožila další škola. Škola, která byla léta opuštěná a léta chátrala. Budova, která hyzdila malebnou náves ve Struhařově. Na začátku bylo slovo. A necituji bibli. Ano, na začátku si všechny obce společného školského obvodu, tedy Mnichovice a s nimi Všestary, Struhařov, Hrusice a Mirošovice řekly, že se o neustále narůstající počty dětí postaráme společně.

  • Nejprve jsme společně koupili a opravili bývalou školu na náměstí v Mnichovicích, která slouží prvňáčkům.
  • Pak jsme společně postavili celé patro s dalšími 11 učebnami na velké škole v Mnichovicích.
  • Pak jsme společně postavili tělocvičnu a šatny.
  • Pak jsme společně pronajali a vybavili bývalou hospodu Na schůdkách na náměstí, kde je jídelna pro děti z malé školy na náměstí.
  • A pak jsme koupili sál Mnichovické krčmy, kde je teď dočasná jídelna, protože se staví nová školní kuchyně s jídelnou pro 1000 strávníku.

V roce 2010 bylo dětí 330.
Dnes je kapacita školy 880 a zase nestačí. Dětí dále přibývá. Před rokem a půl jsme tedy opět společně řešili, co dál. Kam s nimi? Vymysleli jsme, že v každé obci bude detašované pracoviště naší mnichovické školy. A děti na prvním stupni budou ve své obci a do Mnichovic přijdou až na druhý stupeň.

A najednou se to začalo rýsovat. Vznikala myšlenka malé školy ve Všestarech a Struhařově. Zatímco Všestary musí začít na zelené louce, Struhařov měl starou chátrající bývalou školu na náměstí. Připravili projekt, podařilo se získat dotaci státu a Středočeský kraj - oficiální stránka přispěl nemalou částkou na spolufinancování. Ale dotace neznají “detašované” pracoviště. Byť ho vnímám jako jednodušší model, s jedním řízením, bez potřeby zakládání další právní subjektivity. Výjimku se nepodařilo vyjednat.

A tak osvícení zastupitele Struhařova, které jsme pozvali k nám na jednání, slyšeli na naši myšlenku vzniku malé struhařovské školy, kterou budou navštěvovat nejen místní děti, ale i další z našeho spádového školského obvodu.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Je těžké založit školu a získat důvěru rodičů, aby své děti škole svěřili. A tak jsme vytvořili skvělý tým, který z Mnichovic přešel do Struhařova. První osobou pověřenou řízením byla ředitelka mnichovické základky Marcela Erbeková. Taková “matka” školy. Předávala myšlenky, radila, scházela se s týmem. A předala své zkušenosti skvělé Janě Dvořákové, která uspěla v řízení a stala se novou ředitelkou školy. Paní ředitelka Erbeková hrdě převzala od otce školy pana starosty Jančíka odvolání z funkce, které si chce zarámovat a pověsit na zeď ve své mnichovické ředitelně. S pocitem, že tohle všechno mělo smysl.

Snad ten pocit smyslu cítí u paní Suchanová, zaměstnankyně úřadu Středočeského kraje, která vždy všem obcím, které otevírají nové školy, a přiletí na kraj s ještě mokrým papírem od kolaudace, provede zápis do školského rejstříku promptně bez ohledu na lhůty. Děkuji jí za její přístup, díky kterému stovky dětí mohly v první školní den nastoupit do nových nebo rozšířených škol.

Ano, i já jsem dneska střihala spolu se všemi, co byli při tom, pásku s nádherným pocitem, že moje práce a tohle všechno snad má smysl. A nestydím se za ten pocit.

Krásná budova ožije po 40 letech znovu dětmi. A snad na ni budou vzpomínat cele generace. At jste všichni uvnitř společně šťastní a já děkuji všem, se kterými mám možnost spolupracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.