Hellmichová (SNK-ED): Sama se uživit,uspět a dávat práci jiným

09.10.2014 12:12

Spolek, který vznikl pro podporu žen podnikatelek, manažerek a žen pracujících ve vedoucích funkcích. Spolek, který má své jasné cíle. Spolek žen který za pár měsíců dokázal rozšírit působnost za hranice města Litvínova, dál do Ústeckého kraje.

Hellmichová (SNK-ED): Sama se uživit,uspět a dávat práci jiným
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Květuše Hellmichová (uprostřed)

Sama se uživit, uspět a dávat práci jiným         

Americký prezident John Fitzgerald Kennedy kdysi řekl: „Rozhodli jsme se letět na měsíc. Ne proto, že je to snadné, ale proto, že je to obtížné.“ A uspěl a zakrátko první člověk stanul na měsíčním povrchu. V případě podnikání žen v Ústeckém kraji pak začíná příběh dost podobně. Jistě – nejde o tak vznešený úkol. Jde „jenom“ o to sama se uživit, uspět a pak třeba později dávat i práci jiným.

Podobné je to však v množství subjektivních i objektivních problémů, kterými musíme projít. Jedním z nich je přitom i přístup okolí. Od listopadu 1989 sice uplynulo hodně času, ale stále u nás příliš nezdomácnělo radovat se z cizího úspěchu, nebo ho alespoň vnímat jako inspiraci. Úspěchem je přitom mnohdy již samotný fakt, že některá z nás dokázala změnit svůj život a začít podnikat. 

Proto, a nejen proto,jsme založily spolek WomenNet, který momentálně sdružuje okolo padesáti žen. Žen, které jsou aktivní, nečekají na místě a chtějí mít svůj život ve vlastních rukou.

Již naše první setkání znamenalo úspěch a ten, jak známo, zavazuje.

Rozhodly jsme se proto připravit společně s Ústeckým krajem a dalšími partnery projekt na podporu zaměstnanosti financovaný z Evropského sociálního fondu. Byl to jen pokus, nedoufaly jsme, že můžeme hned napoprvé uspět, ale podařilo se. Díky projektu tak můžeme pomoci nejen ženám, které práci hledají, ale také podnikatelkám, které v těžkých začátcích využijí zaměstnance s dotací na mzdu. Naše aktivity tímto ale teprve začínají. Dál budeme organizovat setkání členek spolku WomenNet se zajímavými lidmi, kteří je mají čím obohatit. Chceme ženy k sobě vzájemně přiblížit. Tak, aby se setkávaly ženy podnikající ve službách s manažerkami velkých firem, s ženami pracujícími ve státních organizacích. Aby si mohly vzájemně poradit, popovídat si spolu a dozvědět se tak víc i z jiného oboru a třeba si i rozšířit obzory, což může být ku prospěchu jejich práce. Chceme zajistit vzájemné propojení a vazby mezi členkami spolku. Bonusem navíc by měla být i zábava a vzdělání. Plánujeme tak jednou za dva měsíce vzdělávací, poradenské a osvětové akce, na které by byli pravidelně zváni zajímaví hosté, nebo i například osobnosti regionu.

Náš cíl – jakkoliv může někomu znít neskromně – přitom zůstává stále stejný. Totiž ten, aby podnikatelské aktivity žen v našem regionu nebyly vnímány jako kuriozita či cesta hlavou proti zdi, ale jako přirozená součást ekonomiky našeho kraje.

reklama

autor: SNK ED

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…