Hlaváček: Ceny nájmů v Praze od začátku roku 2020 klesly o 2,6 procenta

13.10.2020 11:09

Průměrná výše nájemního bydlení v hlavním městě pololetně poklesla o 2,6 %. Nájemné se nyní pohybuje okolo 300 Kč/m2. Vyplývá to z analýzy, kterou pro Magistrát hlavního města Prahy zpracovala společnost Deloitte.

Hlaváček: Ceny nájmů v Praze od začátku roku 2020 klesly o 2,6 procenta
Foto: Facebook
Popisek: Architekt Petr Hlaváček

Z dlouhodobého hlediska výše pražských nájmů rostou meziročním tempem o 7,4 %. V letech 2014 a 2018 dosahoval růst necelá 3 %, v roce 2017 přesáhl 12,5 %. Aktuální pokles nájmů pak akcentuje menší poptávku po krátkodobých pronájmech v centrálních částech Prahy.

„Vliv útlumu turismu a krátkodobých pronájmů na nájmy v celé Praze je patrný, ale výrazný vliv na ceny má především v centru, navíc ne všechny byty ke krátkodobým pronájmům jsou přizpůsobeny pro standardní užívání. Také s ohledem na současnou situaci chybí v Praze tisíce vysokoškoláků, kteří zůstali ve svých bydlištích na distanční výuce a hledali by jinak na konci léta bydlení v Praze. S takovými faktory je třeba počítat, pokud se situace začne vracet do normálnějšího stavu,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro územní rozvoj Petr Hlaváček.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Čtyřmi pražskými katastry s průměrně nejvyššími nájmy za metr čtvereční jsou Malá Strana, Josefov, Nové Město a nově také Vinohrady, které předstihly Staré Město. Naopak nejlevnější jsou okrajové katastry, jako například Lipence, Benice či Malá Chuchle, kde se průměrné nájemné v první polovině roku 2020 pohybovalo okolo 200 korun za metr čtvereční, z větších urbanistických celků je nejnižší nájemné ve Zbraslavi nebo v Bohnicích.

„Pokud obecně srovnáme vývoje cen nájemního a vlastnického bydlení, ukazuje se, že ceny vlastnického bydlení rostly i v prvním pololetí roku 2020, kdy výše nájmů naopak klesly. Dále je zřetelněji vidět, že výraznější rozdíl v tempu růstu cen oproti nájmům panoval v první polovině období zhruba do začátku roku 2017, kdy nájmy rostly v průměru o 3,4 procenta za pololetí, kdežto ceny nemovitostí rostly v průměru o 5,3 procenta,“ doplňuje Petr Hána, senior manažer v oddělení zaměřeném na stavebnictví a nemovitosti Deloitte.

Srovnání růstu výše nájemného modernistických sídlišť a blokové a heterogenní zástavby ukázalo podle analýzy podobný růstový trend vývoje nájemného, a to i přes odlišnosti v cenových hladinách jednotlivých lokalit. Při podrobnějším průzkumu je ale patrné, že výše nájmů na sídlištích rostla rychleji v letech 2017 a 2018, kdežto u blokových a heterogenních lokalit to bylo dříve, tedy růst nájmů v širším centru se s určitým zpožděním projevil v celé Praze.

Analýza zároveň potvrdila, že na výši nájemného má významný vliv dostupnost stanic metra nebo například blízkost významných městských parků. Začátkem října se k tomuto tématu uskutečnila také konference, videozáznam z akce a další informace jsou k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…