Hlaváček: Informovanost o stavebních projektech zajistí nová aplikace IPR

11.04.2022 21:45 | Tisková zpráva

Institut plánování a rozvoje (IPR) vytvoří dle zadání Rady hl. m. webovou aplikaci, která poskytne veřejnosti základní údaje o chystaných stavebních záměrech na území Prahy. Nová webová aplikace bude jednoduše a přehledně zobrazovat plánové soukromé i veřejné stavební záměry, včetně základních údajů jako je umístění, typ či velikost stavby.

Hlaváček: Informovanost o stavebních projektech zajistí nová aplikace IPR
Foto: Facebook
Popisek: Architekt Petr Hlaváček

IPR Praha je od roku 2003 provozovatelem informačního systému Evidence územních rozhodnutí (IS EU´R), který obsahuje celoměstskou evidenci dokumentů týkající se územních rozhodnutí. Díky tomuto systému je zajištěna vzájemná informovanost mezi jednotlivými odbory pražského magistrátu, městskými částmi a IPR Praha. Rada hl. m. Prahy se rozhodla poskytnout informace o stavebních projektech na území Prahy široké veřejnosti, a tak zadala IPR vytvořit otevřenou aplikaci, která bude ze stávajícího informačního systému Evidence územních rozhodnutí vycházet.

„Naším cílem je zpřístupnit základní data o chystaných soukromých i veřejných stavebních záměrech na území Prahy nejen odborné veřejnosti, ale všem obyvatelům a místním aktérům, aby měl každý možnost si dohledat co se bude stavět např. v bezprostředním okolí jeho bydliště nebo práce,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora pro oblast územního rozvoje. „Přístupné by mělo být také ovládání a vizuální podoba aplikace, která bude zjednodušena tak, aby byla s ohledem na širokou veřejnost uživatelsky co nejpřívětivější,“ dodává Hlaváček.

Co bude aplikace obsahovat?

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Nová webová aplikace Evidence územních rozhodnutí bude jednoduše a přehledně zobrazovat lokalizaci a základní údaje o stavebním záměru. Její součástí budou informace o stavebních projektech, např. typ a funkce staveb, lokalizace včetně mapového zákresu, ale také informace o přidružených dokumentech jako jsou rozhodnutí stavebního záměru, či právní specifikace. Vyhledávat stavební záměry bude možné dle základních kritérií v orientačním filtru či mapovém rozhraní.

„Mám velkou radost z tohoto transparentního kroku, díky kterému se o detailech stavebního řízení budou moci dozvědět nejen jeho přímí účastníci, ale úplně každý, koho daný stavební projekt bude zajímat. Aplikace by měla být hotova v červenci tohoto roku a už teď se těšíme, až výsledek představíme veřejnosti,“ komentuje nový úkol pro IPR jeho ředitel Ondřej Boháč.

Pro účely zveřejnění dat z informační systému EÚR bude vytvořena nová databáze pro datový výběr určený ke zveřejnění, aby bylo zabráněno zneužití nebo úniku neveřejných dat. Z interní databáze budou přenášeny vybrané informace o stavebních záměrech na územní hl. m. Prahy v pravidelných intervalech, aby se zajistila aktuálnost zobrazovaných dat. Součástí informací nebudou v souladu s GDPR žádné osobní údaje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.