Hlaváček: Tržní hodnota první kolekce městských pozemků je přibližně tři miliardy korun

21.09.2021 14:32

Tržní hodnota první kolekce městských pozemků svěřených Pražské developerské společnosti je přibližně tři miliardy korun

Hlaváček: Tržní hodnota první kolekce městských pozemků je přibližně tři miliardy korun
Foto: Facebook
Popisek: Architekt Petr Hlaváček

Pražská developerská společnost (PDS) uskutečnila historicky první tržní ocenění souboru 10 lokalit, které připravuje pro městskou výstavbu především nájemního bydlení.

Anketa

Co chcete od příští vlády nejvíc?

hlasovalo: 27851 lidí
Tržní hodnota oceňovaných nemovitostí byla k 1. červnu 2021 renomovanou mezinárodní poradenskou společností Knight Frank stanovena na 2, 939 miliardy korun. Praha dosud pracovala pouze s účetní hodnotou svých pozemků, která je mnohem nižší. Pražská developerská společnost hodlá oceňovat své realitní portfolio pravidelně jednou ročně, jak je to běžné u privátních správců nemovitého majetku. Aktuální tržní ocenění budou sloužit jako jeden z klíčových podkladů pro strategická rozhodnutí hl. m. Prahy, jak s majetkem nakládat a jak jej zhodnocovat.

„Jsem rád, že Pražská developerská společnost zavádí při správě městského majetku stejné profesní postupy, které standardně užívají soukromé realitní společnosti. Stanovení tržní hodnoty nemovitostí k nim jednoznačně patří a například otevřené podílové realitní fondy jej ze zákona provádí dvakrát ročně. Přesná a aktuální data jsou základem pro každé naše strategické rozhodnutí, ať už se týká jednotlivých lokalit, nebo směřování svěřeného pozemkového vlastnictví jako celku,“ říká Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního rozvoje.

„Pravidelné tržní ocenění je důležitým krokem ke změně vnímání hodnoty veřejných nemovitých aktiv hlavního města Prahy. Jedním klíčových úkolů Pražské developerské společnosti je zhodnocení městských pozemků formou investorské přípravy a realizace městské bytové výstavby. Tržní ocenění je ukazatel aktuální hodnoty svěřených nemovitostí, který v krátkodobém i dlouhodobém výhledu ukáže, jak se to Pražské developerské společnosti daří. Mimo to tržní ocenění poslouží jako základ pro rozhodování města o jeho investičních aktivitách a také například pro jednání o financování investičních projektů,“ dodává Petr Urbánek, ředitel PDS.

„Hodnota pozemků a nemovitostí v majetku se mění v čase nejen spolu s celým realitním trhem, ale s každým pozitivním krokem v procesu přípravy pozemků, například získaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením, lze odhadnout změnu v čase v hodnotě pozemků. Jsem rád, že takové hodnoty u pozemků vybraných po bytovou výstavbu bude město pravidelně získávat,“ uzavírá radní hl. m. Prahy pro majetek Jan Chabr.  

Pražská developerská společnost (PDS) byla založena k 1. červnu 2020 jako příspěvková organizace hl. m. Prahy. Jejím cílem je zhodnocení nemovitostních aktiv hl. m. Prahy a příprava projektů především městského nájemního bydlení. PDS bylo rozhodnutím Zastupitelstva hl. m. Prahy předáno k hospodaření cca 400 000 m2 pozemků ve vlastnictví metropole, na nichž se počítá s výstavbou 6 000 až 8 000 bytů v horizontu až 10 let. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.