Hnutí ANO: Z “antitabáku” se stal “tabák”, náš klub jej tak nemohl podpořit

26.05.2016 10:25

Projednávaný zákon o ochraně zdraví před škodlivým vlivem návykových látek neprošel hlasováním ve sněmovně díky hlasům poslanců poslaneckého klubu ANO. K tomuto výsledku vedlo několik zásadních skutečností - v prvé řadě to, že hlasovaný zákon už nebyl protikuřácký. “Náš postoj proti takto změkčenému zákonu nepovažujeme za porušení koaliční smlouvy,” uvedl předseda klubu Jaroslav Faltýnek.

Hnutí ANO: Z “antitabáku” se stal “tabák”, náš klub jej tak nemohl podpořit
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

“Schvalovaný zákon díky pozměňovacím návrhům, jako byl ten poslance Marka Bendy, nebyl ve finální podobě  protikuřácký, ale prokuřácký. Jako profesor onkologie i předseda zdravotnického výboru jsem takovou podobu zákona rozhodně nemohl podpořit. Jsem velmi překvapen, že náš koaliční partner, konkrétně ČSSD, 39 hlasy podporoval návrh opozičního poslance Bendy, který výrazným způsobem změnil původní záměr zákona a vypadá, jakoby vypadl z pera tabákové lobby” uvedl Rostislav Vyzula.

Jednání ve sněmovně komentoval z jednání ECOFIN také ministr financí Andrej Babiš. “Silně mi to připomíná chování koaličních partnerů při hlasování o hazardu - na vládě odhlasujeme podobu zákona a ve sněmovně si ji pak upravují ve shodě s opozicí,” komentoval situaci Babiš.

V neposlední řadě je také třeba zmínit, že již dva roky je ve sněmovně připravený návrh zákona poslance Radka Vondráčka. “Je to zákon, který není tak komplexní a proto je možná lepší a lépe odolá enormnímu tlaku tabákové lobby, která ho nebude moci rozmělnit tak, jako se to stalo dnes zamítnutému návrhu, “ uvedl Vondráček.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.