Hnyková (Úsvit): Spolupráce příhraničních oblastí sousedních států je důležitá

25.09.2013 8:18

V tisku jsem narazila na článek, který popisuje rekonstrukci pátého nástupiště libereckého vlakového nádraží. Při jeho čtení mi vyvstaly na mysli vzpomínky, kdy jsem právě z tohoto nástupiště jezdívala za svými kolegy a přáteli do Německa.

Hnyková (Úsvit): Spolupráce příhraničních oblastí sousedních států je důležitá
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

V té době jsem se podílela na projektu spolupráce příhraničních oblastí sousedních států Nadnárodní zdravotnický dialog organizací zemí České republiky, Polska, Německa a Rakouska. Vedla jsem tehdy dialog s kolegy ze zahraničí v otázkách zdravotnictví. Byla jsem jmenována koordinátorkou projektu ve veřejné správě za Liberecký kraj.

Ráda vzpomínám na ty časy. Práce bylo spoustu, volného času málo, ale člověk se dennodenně dozvídal novinky, učil se, vzdělával, anebo zařizoval. Nejvíce v paměti mi asi zůstane pořádání všech těch konferencí.

Na spolupráci se podíleli kolegové z Německa, Polska a Rakouska. Byl to jeden z prvních projektů, který se snažil obnovit spolupráci mezi sousedy, kteří spolu dlouhá léta nesměli mluvit. Pamatuji si, jak se němečtí kolegové báli, že je po otevření hranic zavalí levná pracovní síla z České republiky, psal se rok 2006, 2007. A jak jsme jim vysvětlovali, že jejich obavy jsou zbytečné. S potěšením jsem zjistila, že máme například srovnatelnou úroveň přístrojového vybavení a zdravotní péče jako kolegové v Německu. Důležitým bodem společných jednání byla otázka příhraniční spolupráce rychlých záchranných služeb. Protože velmi často se stává, že dojezdová doba záchranky na místo pomoci je mnohem kratší ze základny sousedního státu.

Za úspěch tohoto pilotního projektu považuji, že na něj v současné době navazují další dva projekty, které už jsou úzce oborově zaměřené a mají za cíl navázat co nejužší spolupráci mezi specialisty jednotlivých zemí.

Jana Hnyková – lídr Hnutí Úsvit v Libereckém kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…