Hnyková (Úsvit): Zaměstnavatel by se měl o své lidi postarat

22.09.2013 18:15

Ředitel OKD Ján Fabián v pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že společnost nemůže přistoupit na návrh státu a prodloužit těžbu v dole Paskov.

Hnyková (Úsvit): Zaměstnavatel by se měl o své lidi postarat
Foto: Daniela Černá
Popisek: Demonstranti došli na Prokešovo náměstí, kde vystoupili řečníci

Uzavřít jej chce v roce 2014, tisíce lidí tak přijdou o práci. Podnikatel, pro nějž jeho zaměstnanci po léta odváděli dobrou práci, by se o své lidi měl postarat, myslí si Jana Hnyková, kandidátka Hnutí Úsvit v Libereckém kraji.

Situace v Moravskoslezském kraji je sama o sobě velmi tristní. Lidé žijící v tomto regionu těžce shánějí zaměstnání, pracovních příležitostí je málo. Životní úroveň tisíců lidí a jejich rodin může navíc negativně ovlivnit i plánované uzavření dolů OKD. Existenčně ohrožen je důl Paskov, kde pracuje kolem tří tisíc zaměstnanců.

"Majoritní vlastník OKD Zdeněk Bakala by se měl o lidi, kteří po uzavření dolu přijdou o práci, postarat. Slíbené odstupné nestačí. Měl by věnovat část svých peněz, které z velké části díky svým zaměstnancům vydělal, například na rekvalifikaci, která by jim usnadnila další uplatnění na trhu práce," říká jednička liberecké kandidátky Jana Hnyková. "Není možné vydrancovat, získat obrovské finanční prostředky, odejít a zaměstnance, kteří léta tvrdě pracovali, nechat na pospas," dodává.

Pokud skutečně dojde k tomu, že tisíce lidí přijdou ze dne na den o práci, jejich životní úroveň se zhorší, naroste počet lidí, kteří žijí na pokraji chudoby. Dá se navíc očekávat stupňování nepokojů a vyhrocení už tak silně napjaté atmosféry.

"Hnutí Úsvit, za které kandiduji, má řešení. Je nezbytné přilákat do země nové zahraniční investory, dojde tak k podpoře zaměstnanosti a nárůstu nových pracovních míst, aby lidé nejen v Moravskoslezském kraji měli větší šanci uplatnit se a najít dobré zaměstnání," říká Hnyková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Hnyková - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…