Holomčík (Piráti): Digitalizací chceme lépe chránit včely a snížit administrativní zátěž zemědělců

04.09.2019 13:49

Piráti dnes na Zemědělském výboru představili návrh, který má digitalizovat ohlasˇova´ni´ aplikace nebezpečných prostrˇedku° pro vcˇely ze strany zemědělců. Novela má snížit administrativní zátěž zemědělců a zároveň zlepšit ochranu včelstev.

Holomčík (Piráti): Digitalizací chceme lépe chránit včely a snížit administrativní zátěž zemědělců
Foto: Piráti
Popisek: Radek Holomčík

„Pokud zemědělec používá látky, které jsou nebezpečné pro včely, musí to nahlásit včelařům v okruhu pěti kilometrů. V současné době je situace taková, že si včelaře musí vyhledat v mapovém systému a všem poslat dopis s oznámením. Náš návrh to má digitalizovat - zemědělci by stačilo pár kliknutí online a oznámení by odešlo automaticky včelařům v okolí plánované aplikace prostředků,” komentuje předkladatel návrhu Pirát Radek Holomčík. S ohledem na zamítnutí návrhu výborem jej Piráti předloží znovu, a to při druhém čtení vládního zákona o rostlinolékařské péči.

Současná praxe zatěžuje podle Pirátů profesionální uživatele nesmyslnou administrativní zátěží i zbytečnými náklady, spojenými s korespondenčním ohlašováním každému jednotlivému včelaři v zákonem stanoveném okruhu. Nejasně definovaná povinnost pro hlášení aplikace "nepozději 48 hodin před provedením aplikace" pak nezřídka vede k obcházení, kdy je namísto konkrétních dat aplikace prostředků ohlášeno rozmezí i několika měsíců. Taková informace pak pro chovatele včel nemá dostatečnou vypovídací hodnotu a opatření ztrácí jakýkoliv smysl.

„Návrh představuje zjednodušení a zlepšení situace pro zemědělce i včelaře. Na jedné straně zemědělec šetří čas i peníze za rozeslání oznámení. Na té druhé včelař nemá zveřejněné umístění včelína, takže se nemusí obávat, že informaci někdo zneužije k poškození včelína,” dodává Holomčík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce