Ivo Valenta: Snižovat daně nestačí, ekonomika potřebuje daňové prázdniny

27.10.2020 13:21

Komentář na facebookovém profilu k podmínkám nastartování ekonomiky

Ivo Valenta: Snižovat daně nestačí, ekonomika potřebuje daňové prázdniny
Foto: archiv I. Valenty
Popisek: Ivo Valenta

Říkal jsem to již na jaře, když se začaly objevovat první nápady, jak opětovně nastartovat českou ekonomiku. Pokud skutečně chceme zachránit nejen drobné živnostníky, ale také řadu firem a s nimi i statisíce pracovních míst, nebude stačit odkládat placení daní nebo snižovat jejich sazbu. Je třeba vyhlásit daňové prázdniny.

A pokud to vláda neudělala již v pololetí, musí to udělat právě teď. Jinak ekonomicky zdecimované firmy, které během první vlny pandemie přišly o veškeré úspory, tentokrát pouze zatáhnou oponu a pověsí své podnikání na hřebík. Jakkoliv štědré dotace a státní podpůrné programy stejně nevyřeší existenční problémy firem a pouze prodlouží smutnou agónii.

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

I kdyby to tyto firmy přežily, tak stejně budou jen velmi těžce hledat světlo na konci tunelu. Vždyť nikdo neví, kdy může přijít další lockdown

A i kdyby nepřišel, copak živnostníci budou mít nadále sílu k tomu, aby platili vysoké daně za sebe a své zaměstnance?

Budou mít sílu na to, aby se dál mordovali s přebujelou státní byrokracií? A konečně budou chtít znovu riskovat to, že na ně nějaký byrokrat opět zaklekne jen pro pár chybějících razítek nebo jiných lejster?

Jsem přesvědčen o tom, že se musí zásadním způsobem změnit přístup státu k živnostníkům a firmám. Ten, kdo tuto krizi přežije, bude dál schopný vytvářet hodnoty a dokáže i do budoucna dávat práci dalším zaměstnancům. Bude tedy tou nejcennější součástí náročného ekonomického soukolí, které budou muset příští vlády opět rozhýbat. A daňové prázdniny by byly tím nejrychlejším a nejvíce motivačním opatřením, které by mohla vláda připravit.

Peníze by tak zůstaly podnikatelům a jejich zaměstnancům, a nemusely by se složitě a draze přerozdělovat přes zákoutí ministerských paláců. Jenže to by pak vládní představitelé nemohli být těmi, kteří rozdávají „dárečky“.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a exsenátora Iva Valenty

 

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice