Janeček (KSČM): Je třeba pomoci při hledání nových odbytišť

26.08.2014 20:22

Vládní pracovní skupina, která má na starosti sankce, publikovala materiál »Hodnocení dopadů sankcí v rámci ukrajinské krize«.

Janeček (KSČM): Je třeba pomoci při hledání nových odbytišť
Foto: red
Popisek: Pavel Janeček, KSČM

Když nahlédneme do dokumentu, tak zjistíme, že tuzemští ovocnáři a zelináři přijdou ve spojitosti se sankcemi na import potravin a následným propadem cen na tržbách o 590 milionů až 1,42 mld. Kč. Hluboké snížení cen zasáhne téměř devět set pěstitelů jablek a 470 pěstitelů zeleniny.

Zpracovatelé masa, zelináři a ovocnáři jsou markantně »ohroženým druhem«, neboť očekávají zvýšení dovozů z Unie a následný dopad na výkupní ceny. Problémy spojené s propouštěním zaznamenají také pivovarníci, kteří do Ruska vyváželi na tři sta tisíc hektolitrů piva.

Evropská osmadvacítka je značně závislá na importu potravin do Ruska. Podle oficiálních údajů v loňském roce Rusko koupilo potraviny za 16 mld. dolarů. Na druhou stranu, zákaz dovozu potravin z EU se v Rusku neprojevil, protože pružně zareagovalo a produkty substituovalo zejména těmi z Latinské Ameriky.

Oříškem jsou především polská jablka pro ruský trh, protože ta pravděpodobně zaplaví Unii. Jedná se zhruba o jeden milion tun jablek. Tento počet na trhu ještě zvýší jablka z Nizozemska a Itálie, avšak zde je vývoz o něco nižší. Takovéto kvantum není možné absorbovat na žádném trhu, tím pádem bude následovat značný propad cen, což ve výsledku znamená, že výrobci nebudou schopni pokrýt ani svoje produkční náklady. Zpracovny již deklarovaly ceny, které jsme zde spatřovali před desítkami let, a to o sedmdesát procent nižší, než byly vloni. Výsledkem bude, že řada pěstitelů už nebude sklízet.

Shánět nová odbytiště je na samotných firmách, pomocnou ruku by jim měl podat stát a také Evropská unie. Politici takto rozhodli, tak by měli nést, podle mě, ekonomickou zodpovědnost, a ne vše nechat jen na firmách samotných. Nicméně je třeba hledat nové alternativní cesty, a ne jenom přihlížet, jak se nám likviduje trh.

Ing. Pavel JANEČEK, kandidát KSČM do Zastupitelstva města Náchoda

Ing. Pavel Janeček, BBS(Hons)

  • KSČM
  • Kandidát do Zastupitelstva Královéhradeckého kraje za KSČM
  • zastupitel města

reklama

autor: KSČM

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

13:04 Ulvr (SLK): Na Jilemnicku vzniklo první společenství obcí v republice

Liberecký kraj se stal prvním krajem, kde vzniklo společenství obcí jako nová forma meziobecní spolu…