Juchelka (ANO): Žádný konkrétní krok vlády není avizován

11.10.2022 19:21

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k situaci na přetížených úřadech práce a navýšení rodičovského příspěvku

Juchelka (ANO): Žádný konkrétní krok vlády není avizován
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Aleš Juchelka

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já budu velmi stručný.

Mám tady k načtení dva body. Ten první se jmenuje Aktuální situace na přetížených úřadech práce, poněvadž tato energetická krize atd. a hlavně tato vláda žene občany do dávkového systému státní sociální podpory a dávek v hmotné nouzi, tak už od března tohoto roku je prostě nesnesitelná. Zátěž na úřadech práce pro jejich referenty, pro jejich pracovníky, ta trvá opravdu již přes půl roku. Doteď neviděli na úřadech práce žádné odměny, naopak zaměstnanci jsou na pokraji svých sil a skutečně dávají výpovědi. A já bych tuto aktuální situaci chtěl vlastně probrat na plénu Poslanecké sněmovny, poněvadž se týká skutečně nás všech, kde úřady práce jsou jedním z pilířů výplat veškerých dávek státní sociální podpory, dávek v hmotné nouzi, rodičovských příspěvků, příspěvků pro pěstouny, odměn pěstouna atd.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Druhým bodem je naše změna zákona, která se týká rodičovského příspěvku, je to sněmovní tisk 234, který tedy máme již od 3. června, kdy byl předložen všem poslancům. Ten si klade za cíl navýšit rodičovský příspěvek z 300 na 400 tisíc korun. Vím, že i vládní koalice nad tím přemýšlí, ale pouze je to ve věcech nějakých dohadů a není žádný konkrétní krok této vlády avizován, žádný konkrétní čin. My navrhujeme tedy 400 tisíc korun. Aktuálně má Česká republika, jak jsme se dneska dočetli, osmnáctiprocentní inflaci. Nelze vyloučit, že výsledná inflace bude ještě vyšší. A kromě seniorů, kteří jsou nejohroženější skupinou, jsou tou druhou a další nejohroženější skupinou rodiče s malými dětmi.

Významný růst samozřejmě zaznamenala velká škála základních životních nákladů, včetně energií, samozřejmě potravin atd. a pro osoby pobírající rodičovský příspěvek je to často zdrcující. Se zvyšováním cen se setkáváme ve všech oblastech lidského života. Extrémnímu nárůstu cen podléhá elektřina plyn i pohonné hmoty a zvyšováním cen jsou postiženy všechny domácnosti a ty s malými dětmi, kde zpravidla tedy pracuje pouze jeden z rodičů, nebo se dokonce jedná o domácnosti samoživitelů, jsou pak zasaženy nejvíce a bez pomoci státu se bude jejich sociální situace nadále dramaticky zhoršovat.

Takže bych poprosil o zařazení tohoto bodu jako prvního bodu během dnešního dne, a to buď sněmovní tisk 234, tak i ten informační bod, který se jmenuje Aktuální situace na přetížených úřadech práce.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…