Jurečka (KDU-ČSL): Budeme chtít po vládě vysvětlení podezřelých nákupů testů do škol

21.02.2021 19:38

Na úterním jednání opozice se zástupci vlády chtějí zástupci KDU-ČSL projednat podezření z korupce týkající se tendru na dodávky testů do škol. Zajímat je bude také rychlé nařízení vlády o povinnosti nosit jen chirurgické roušky nebo certifikované respirátory, které bylo učiněné ze dne na den.

Jurečka (KDU-ČSL): Budeme chtít po vládě vysvětlení podezřelých nákupů testů do škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Dlouhodobě vyzýváme vládu, která nese zcela zásadní díl pravomocí a tedy i odpovědnosti v boji s pandemií, aby přestala nadřazovat vlastní sebeprezentaci nad zájmy obyvatel České republiky, vysvětlila podezření ze zvýhodňování spřízněných firem při nákupech zdravotnického materiálu a začala systematicky spolupracovat s těmi opozičními stranami, které mají snahu hledat nejlepší řešení ve prospěch našich občanů za účelem zvládnutí pandemie za současné minimalizace ekonomických a sociálních škod,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

KDU-ČSL se nelíbí, že lidé se nemohli dostatečně dopředu připravit a nakoupit si roušky za fixní nízké ceny, jak původně slibovala vláda. K dohodě s prodejci nedošlo, stejně tak jí vadí papalášské chování členů vlády, jejich rodinných příslušníků a vysokých vládních úředníků, kteří nedodržují svá vlastní omezení a doporučení.

„Dále se musíme ptát na plané sliby týkající se otevření provozoven malých podnikatelů, jež pro mnohé z nich znamenají jen zbytečně vyhozené náklady, chaotická (ne)komunikace vlády o opatřeních proti šíření viru a v neposlední řadě přiznání ministra zdravotnictví, že pouze 30% vykázaných úmrtí je jednoznačně spojeno s koronavirem,“ doplnil místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík, podle kterého současná situace vyvolává oprávněné pochybnosti o poctivosti a kompetentnosti vlády při přijímání protiepidemických zákazů a omezení. Toto jednání, bohužel, vede i k prohloubení nedůvěry v politiku a politiky obecně. „Velkým problémem naší země je, že ti, kteří měli přijít nepřišli a ti, kteří měli odejít, ještě neodešli,“ uzavřel Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…