Jurečka (KDU-ČSL): Hlasování v EP o podpoře mladých zemědělců a zastropování plateb

14.04.2019 8:33

Komentář na facebookovém profilu k hlasování o SZP

Jurečka (KDU-ČSL): Hlasování v EP o podpoře mladých zemědělců a zastropování plateb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Minulý týden proběhlo hlasování o zprávě k SZP, kdy členové Výboru EP pro zemědělství a rozvoj venkova hlasovali o budoucí podobě SZP. Jeden z hlavních bodů bylo zastropování přímých plateb, kde se odhlasovalo, že zastropování se bude vztahovat na všechny přímé platby s výjimkou eko-schémat a podpor pro mladé zemědělce.

Členské státy musí povinně zastropovat částky přímých plateb přesahující 100.000 EUR, na základě dobrovolného rozhodnutí ale členské státy mohou ze stropované částky odečíst maximálně 50 % reálných nákladů na zaměstnance. V případě, že se členský stát rozhodne alokovat minimálně 10 % na redistributivní platby, může se rozhodnout povinné zastropování přímých plateb nad 100.000 € neimplementovat.

Dalším důležitým bodem je definice skutečného zemědělce. V tomto případě se odhlasovalo, že státy mají povinnost pouze implementovat definici aktivního zemědělce, nesmí se zde implementovat skutečný zemědělec. Členské státy mohou z této definice vyloučit jednotlivce nebo společnosti, které zpracovávají produkty ve velkém rozsahu, s výjimkou skupin zemědělců.

Co se týká podpory pro mladé zemědělce, bylo odhlasována verze, kdy musí členské státy vyčlenit alespoň 2 % na podporu mladých zemědělců do 40 let, kteří zakládají své podnikání a také se schválila maximální částka, která pomůže zahájit činnosti mladých zemědělců a venkovských podnikatelských startupů až na 100.000 €.Výbor dále schválil povinnost nastavit pravidla eko-schémat pro zemědělce, kdy by jejich využití ale mělo být dobrovolné.

Na eko-schémata by mělo být alokováno minimálně 20 % z obálky pro první pilíř. Srovnání úrovně přímých plateb napříč členskými státy EU – externí konvergence přímých plateb – by mělo být dosaženo do roku 2027 a to následujícím způsobem, platby by se měly srovnat směrem k průměru výše základní podpory příjmů pro udržitelnost platné v roce 2026.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi