Vážený pane premiére,
dovoluji si Vás touto cestou požádat, aby vláda urychleně řešila neutěšenou finanční situaci české gastronomie. Jedná se sektor velmi postižený současnou pandemií, což je možné doložit nejen zkušeností mnohých podnikatelů, kteří se na mě obracejí, ale také tvrdými daty.
V roce 2019 činily tržby v gastronomii zhruba 195 mld. Kč. Jen za prvních 7 měsíců tohoto roku však v rámci celé České republiky poklesly průměrně o 32 %, což mnohé provozy přivedlo do velmi složité situace. Dostatečné zlepšení nenastalo ani v letních měsících, kdy pokles pokračoval v průměru o 10 % oproti předchozímu roku. Řada provozovatelů tak nedokáže splácet své závazky vůči dodavatelům a dalším partnerům, které se naakumulovaly v průběhu tohoto roku. Nemají navíc možnost tyto závazky pokrýt půjčkou u komerčních subjektů, protože se z jejich pohledu jedná o rizikové partnery.
Současná opatření navíc dále situaci v gastronomii zhoršují. Zhruba 60 % zisku těchto provozů a až 80 % spropitného je generováno po 20. hodině večerní, kdy jsou provozovny uzavřeny z nařízení vlády a nově vyhlášené celkové uzavření restaurací již bude naprosto fatální. Dovoluji si rovněž připomenout, že v gastronomii podniká v České republice zhruba 40 000 podnikatelů, kteří dále zaměstnávají 150 tisíc lidí a pomáhají vytvářet dalších 140 tisíc indukovaných míst. Jedná se tak o velmi důležitý sektor naší ekonomiky, jak z hlediska příjmů státního rozpočtu, tak i zaměstnanosti. Z toho důvodu prosím o odpověď na několik následujících otázek.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
koronavirus
Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.
Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.
autor: PV