KDU-ČSL: Lidé v karanténě nesmí přijít o možnost volit na podzim. Nápad vlády je totalitní

21.07.2020 10:05

Lidovci kritizují nápad vlády, který by zamezil lidem v karanténě kvůli koronaviru volit v podzimních krajských a senátních volbách. Lidé by tak přišli o své ústavní nezpochybnitelné právo volit.

KDU-ČSL: Lidé v karanténě nesmí přijít o možnost volit na podzim. Nápad vlády je totalitní
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Takhle začíná totalita,“ nevěřícně komentoval extremistický návrh vlády europoslanec a místopředseda Tomáš Zdechovský.

Lidovci pokládají nápad vlády za nebezpečný a totalitní. Naprosto nesouhlasí s prohlášením náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, který uvedl, že pokud krajská hygienická stanice nařídí karanténu, tak je to podle volebního zákona překážka výkonu volebního práva. Podle Mlsny v takovém případě člověk nevolí a ani za ním nejede přenosná urna. „Vláda musí zařídit, aby lidé s volební právem mohli splnit svou občanskou povinnost, jinak nepůjde o férové a svobodné volby,“ říká předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Nepochopitelné je i vyjádření vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka, který dnes prohlásil, že vláda do podzimních voleb nestihne prosadit změny, které by umožnily hlasovat lidem v karanténě a současně zamezily rizikům přenosu covidu-19. „Je to alibistické prohlášení. Už několik měsíců se mluví o tom, že může na podzim přijít druhá vlna. Vláda tak měla dostatek času na to, aby připravila změny, které by zaručily lidem možnost volit v podzimí volbách do zastupitelstev a do Senátu,“ doplnil předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.