KDU-ČSL bilancovala působení ve vládě

18.09.2014 4:31

Bělobrádek, Jurečka a Herman na tiskové konferenci bilancovali působení KDU-ČSL v koaliční vládě.

KDU-ČSL bilancovala působení ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Hlavním důvodem pro vstup do vlády bylo podle Bělobrádka prosazení podstatné části volebního programu KDU-ČSL do koaliční smlouvy a následně do programového prohlášení vlády. Mezi nejvýznamnější splněné či připravené body patří zvýšení odpočitatelné položky na dani na druhé, třetí a další dítě, snížení DPH na knihy, léky a nenahraditelnou dětskou výživu i opatření pro zvýšení kvality a bezpečnosti potravin.

„Kromě již schválených daňových změn, jsou před námi další Family Friendly opatření, mezi které patří podpora zkrácených pracovních úvazků, které se nám podařilo prosadit do zákona o státní službě nebo zohlednění výchovy dětí ve výši důchodu, což prosazujeme v komisi pro důchodovou reformu,“ uvedl předseda strany Bělobrádek. Koalici mimo jiné vytknul nejednotný postoj při hlasování o návrzích zákonů předkládaných jednotlivými poslanci. Podle dohody by koaliční poslanci měli podporovat výhradně vládní návrhy zákonů, nikoliv poslanecké, které bývají sice připravené rychleji, ale kvůli nedostatečnému připomínkovému řízení jsou často nekvalitní a nezřídka také v rozporu s dohodami v koalici. Touto problematikou se bude opětovně zabývat koaliční rada, kde chce Bělobrádek téma otevřít.

Vicepremiérovi vadí také připravovaná novela o sociálních službách, která by ohrozila existenci a financování charit a neziskových organizací ve městech a obcích ve prospěch krajů.

„Ani kultura nemůže žít jen z vůně květin,“ zopakoval ministr kultury Daniel Herman. Mezi zásadní kroky ve svém působení zařadil vyrovnávání starých křivd a vracení ukradeného majetku původním majitelům, při kterém se daří ponechávat vrácený majetek, zejména umělecká díla, k užitku všem občanům. Dalším významným krokem bylo schválení filmových pobídek, které přispějí k rozvoji filmového průmyslu, péče o památky a turistického ruchu.

„Námi prosazená novela zákona o potravinách je největší úpravou potravinářské legislativy od vstupu ČR do EU,“ zdůraznil ministr zemědělství Marian Jurečka. Na rezortu se zaobírá zejména důslednou kontrolou kvality potravin, proto pracuje na posílení pravomocí dozorových orgánů. Mezi další priority patřilo schválení tzv. zelené nafty a Programu rozvoje venkova, který má významný vliv na společenský a hospodářský život.

Protože KDU-ČSL cítí zodpovědnost i za resorty, které přímo neřídí a na které nominovala své odborníky do pozic náměstků, pozve předseda Bělobrádek náměstky na bilanční pohovory. Během nich si chce ověřit, jaká je situace na jednotlivých resortech a jak probíhá naplňování koaliční smlouvy a priorit KDU-ČSL. První schůzka a následná tisková konference proběhne již ve středu 17. 9. s náměstky Monikou Pálkovou (MV) a Jiřím Kolibou (MPO).

„Kdybych měl hodnotit práci mých kolegů ve vládě, pro odlehčení použiji hodnocení jako na prvním stupni ve škole, Jurečka dostane sluníčko, Herman housličky,“ uzavřel s úsměvem Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.