KSČM: Pravý sektor je rizikem pro Ukrajinu i Evropu

02.11.2014 20:43

Stanovisko KSČM k výsledkům předčasných parlamentních voleb na Ukrajině.

KSČM: Pravý sektor je rizikem pro Ukrajinu i Evropu
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Výsledky předčasných parlamentních voleb na Ukrajině nasvědčují o prozápadní orientaci země. Volby, které se konaly 26.10. 2014 za účasti 29 kandidujících stran a hnutí, přinesly vítězství pravicovým, nacionalistickým a neofašistickým silám. Vládní koalice tak bude vytvořena z jejich představitelů, především z Bloku Petro Porošenka a Lidové fronty premiéra Jaceňuka. Ukrajinští komunisté získaly pouze 3.8% hlasů, což jim nestačilo na vstup do Verchovní Rady Ukrajiny.

Voliči uvěřili slibům představitelů stávající vládní garnitury, tak Evropské unie a Spojených států a nyní očekávají, že sliby budou naplněny. Evropská unie a Evropský parlament již dříve oznámily finanční částky, kterými chce Ukrajině postupně pomoci. Je otázkou, zda se tyto prostředky dostanou těm nejpotřebnějším a v jaké výši a zdali vůbec.

Ukrajina je na pokraji ekonomické a sociální krize. Lidé chtějí mít doma teplo, ale dodávky plynu a nafty za zvýhodněné ceny z Ruska nebude moci vláda zajistit kvůli své protiruské politice a dodávky ze západu budou ještě dražší. Je zřejmé, že Ukrajina, již dnes zadlužená, se dříve nebo později dostane do začarovaného kruhu půjček. Celá situace může opět vyústit v nový Majdan a je o to nebezpečnější, že se bude hledat nový viník v zemi. To může vyústit v různé pogromy a další ozbrojené konflikty.

Na východě země se i přes minské dohody válčí a nově nastupující vedení státu se svým militantním zaměřením již dnes hovoří o rozhodujících úderech
proti tamějším proruským silám.

Občané Ukrajiny logicky očekávají, že dojde ke slibovanému boji s korupcí, který byl spouštěcím mechanismem původních protestů. Vzhledem k tomu, že většina kandidujících stran a hnutí byla štědře financována různými oligarchy a prozápadními skupinami, nelze očekávat, že k tomu v brzké době dojde. Doposud jsou veřejnosti předkládána různá odhalení zkorumpovaného prezidenta Janukovyče a jeho okolí, ale i toto téma se jednou vyčerpá.

KSČM, vzhledem k tomu, že je dobře obeznámena s tlakem na Komunistickou stranu Ukrajiny, který se stupňoval od února letošního roku až do parlamentních voleb, prohlašuje, že v průběhu volební kampaně neměly všechny volební strany a hnutí stejné podmínky a Komunistická strana Ukrajiny nemohla řádně realizovat volební kampaň.

KSČM konstatuje, že při respektu k výsledkům předčasných parlamentních voleb na Ukrajině, upozorňuje na nebezpečí účasti zvolených zástupců profašistických sil v ukrajinském parlamentu, jako je Pravý sektor, který představuje nejen pro Ukrajinu, ale i pro Evropu velké riziko.

Oddělení pro mezinárodní a bezpečnostní politiku ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: KSČM

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…