KSČM: Žádáme Vládu ČR, aby nedopustila marginalizaci lidskoprávní agendy

20.10.2013 22:46

Tiskové prohlášení JUDr. Zuzky Bebarové-Rujbrové, stínové ministryně pro legislativu a lidská práva, k uvažovanému převedení agendy lidských práv pod Ministarstvo vnitra České republiky.

KSČM: Žádáme Vládu ČR, aby nedopustila marginalizaci lidskoprávní agendy
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Česká republika je dlouhodobě kritizována za malý akcent kladený na ochranu lidských práv, ať už se to týká přístupu k národnostním menšinám, imigrační politiky nebo diskriminace některých skupin obyvatelstva. Formálně sice vykazujeme institucionální podporu lidsko právní tématice, ve skutečnosti však zůstává na okraji zájmu exekutivy. Samostatné ministerstvo, které se věnovalo této agendě, bylo zrušeno, a nyní, jak se zdá, už není místo ani na Úřadu vlády ČR.

KSČM nepokládá za nutné opětovné rozšiřování počtu ministerstev a nezpochybňuje kompetenci premiéra odvolat Moniku Šimůnkovou z funkce zmocněnkyně pro lidská práva. Je však znepokojena údajným záměrem přesunout agendu ochrany lidských práv pod ministerstvo vnitra. Toto ministerstvo sice vyvíjí záslužnou činnost při zásazích proti násilným akcím extremistů vůči minoritám, ale jako silové ministerstvo nemůže být v žádném případě nezávislým garantem ochrany lidských práv v celé jejich šíři a v oblastech, jako je např. migrační politika, by se nutně dostávalo do střetu zájmů.

Žádáme vládu premiéra Rusnoka, aby nedopustila marginalizaci lidskoprávní agendy a věnovala pozornost jejímu institucionálnímu, personálnímu a materiálnímu vybavení odpovídajícímu prioritě, kterou v demokratické společnosti představuje.

JUDr. Zuzka Bebarová-Rujbrová, stínová ministryně pro legislativu a lidská práva (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby