Kadlecová (ODS): Česká republika musí vyjednat výjimku ze společné azylové politiky

09.08.2016 13:20

Harmonizace azylového práva a sociální podpory pro uprchlíky, jak navrhuje eurokomisař Oettinger, by zásadně poškodila suverenitu a právní řád členských států a byla by také bezpečnostním rizikem.

Kadlecová (ODS): Česká republika musí vyjednat výjimku ze společné azylové politiky
Foto: ODS
Popisek: ODS

Právo rozhodovat o tom kdo a za jakých podmínek může pobývat na území naší země, musí zůstat v pravomoci českého státu. Česká republika si rovněž musí udržet možnost definovat a provádět svá vlastní kritéria při bezpečnostních prověrkách žadatelů o azyl.

Oettingerův návrh na celoevropské sjednocení sociální podpory pro žadatele o azyl by bylo možné realizovat pouze za podmínek další daňové a rozpočtové harmonizace. Tímto je jasné, že Komise chce i nadále posouvat EU směrem ke stále užší integraci a centralizovat moc v otázkách vnitřní bezpečnosti, daní a sociálních systémů.

Tento vývoj EU je pro nás nepřijatelný. ODS proto bude všemi prostředky vyvíjet tlak na vládu ČR, aby vyjednala trvalou výjimku ze společné azylové politiky a odmítala jakékoliv další pokusy o sjednocování v oblasti daní a sociální politiky.

Adéla Kadlecová
expertka ODS pro evropské záležitosti

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…