Kalousek (TOP 09): Nezapálíte si ani v Central Parku. Já to zkusil a ti joggující...

25.05.2016 11:05

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 5. 2016

Kalousek (TOP 09): Nezapálíte si ani v Central Parku. Já to zkusil a ti joggující...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Dobré ráno, vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi jenom, abych poděkoval panu ministru Němečkovi. Mě vysloveně dojal tou rekvizitou. Jenom připomenu pro vás, kteří to zcela jistě nevíte, že jedním ze zakládajících členů TOP 09 a člen přípravného výboru byl generální sekretář Společnosti přátel žehu, soudní znalec v oblasti pohřebnictví, a ten měl k dispozici nejenom tyto standardní předměty, ale měl také rodinné sady uren a cestovní sady. Já ho můžu panu ministru Němečkovi doporučit.

Promiňte, že zdržuji, ale mám potřebu veřejně říct důvody, proč a jak budu hlasovat o tomto zákonu. Poslanecký klub TOP 09 nemá závazné hlasování, jsou mezi námi vášniví zastánci tohoto návrhu, jsou mezi námi odpůrci tohoto návrhu. A myslíme si, že není nezbytné, abychom sjednotili svůj postoj na této předloze.

Já osobně jsem dlouho chtěl tento nebo podobný návrh zákona podpořit. Dokonce jsem to kdysi slíbil našemu ministru zdravotnictví Leoši Hegrovi, že to budu podporovat, a naprosto chápu a respektuji, že je věcí cti, profesní cti každého ministra zdravotnictví se pokusit takový zákon prosadit. Konec konců byl schválen v drtivé většině civilizovaných zemí euroatlantického prostoru. Zkuste si zapálit v New Yorku, zkuste si zapálit v Londýně v restauraci, zkuste si zapálit v Paříži či jakémkoli jiném evropském velkoměstě. V New Yorku, upozorňuji vás, si nezapálíte ani v Central Parku. Já to jednou zkusil a ti joggující mě tam okamžitě velmi tvrdě vysvětlili, že tam se tedy nekouří.

Takže já jsem ten zákon opravdu chtěl podpořit a neviděl jsem na něm nic špatného. Pokud bychom žili v normálním svobodném liberálním prostředí a pokud by vládní strany krok po kroku nezhoršovaly podnikatelské prostředí a neomezovaly lidskou svobodu. Těch bodů už je mnoho. My jsme si je pro přehlednost dovolili uspořádat na dvě stránky A4, které jsme nazvali Seznam nesvobody. A v těch bodech Seznamu nesvobody, v tom souhrnu zjistíte, jak dramaticky se za poslední dva roky zhoršilo podnikatelské prostředí a snížila individuální svoboda. To, co se hrne na podnikatele a na živnostníky každý měsíc, každý den z vládních lavic ať už ve vládě nebo v Poslanecké sněmovně, je do té míry frustrující, často až likvidační a dramatické, že nemám odvahu, nemám odvahu přidat do tohoto vařícího kotle ještě jednu kapku, která to bude českým podnikatelům zhoršovat. Chápu ministra zdravotnictví, že se něco takového snaží prosadit. Musí. Na jeho místě bych asi činil to samé. Ale na jeho místě bych nikdy nezvedl ruce pro těch 16 bodů Seznamu nesvobody, které dneska bohužel už jsou společenskou realitou, a proto bych s klidným svědomím prosazoval nekuřácký zákon. V kontextu se Seznamem nesvobody pro dnešní předlohu hlasovat nemohu. Děkuji za pochopení. (Potlesk z pravé strany sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…