Kavij (KSČM): Absurdity nejen kolem H-Systemu

27.07.2018 13:40

Stačí jedna aféra a okurková sezóna končí dříve, než začala. Ale dá se nazvat kauza H – System vůbec aférou?

Kavij (KSČM): Absurdity nejen kolem H-Systemu
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

Jak si má občan správně vyložit prohlášení předsedy vlády Andreje Babiše k této otázce, když konstatuje „ je absurdní, že kauza H-System trvá už skoro 20 let“. Není jeho oprávněné rozhořčení minimálně nepřesné, neúplné a alibistické, málo vypovídající o skutečném stavu ústavních institucí, jednotlivých resortů, ekonomické prosperity země a společnosti vůbec?

Ano, již samotná doba trvání tohoto sporu je absurditou. Na příkladu jiné kauzy – Diag Human, která se vleče již třetí desítku let je ale vidno, že se nejedná o ojedinělý případ. Proč také spěchat když ve hře je lukrativní částka přesahující 13,5 miliardy korun.

Nesahá počátek všech absurdit v naší zemičce do doby volby prezidenta Havla, kdy musel být další kandidát Miroslav Sládek dočasně zavřen na Pankrác? Nejsou absurdity spojeny s rozkradením majetku státu pomocí kuponové privatizace, která dala „zelenou“ tunelům OKD, společnostem spadající pod dnešní Unipetrol, CS Fondy, Agrobanka a dalším, díky kterým se i Česká republika může pyšnit svými finančními oligarchy?

Není absurdní, že zákon „loupež století“ -  církevní restituce byl v poslanecké sněmovně schválen jen díky hlasu poslance Pekárka, pravomocně odsouzeného za trestný čin korupce?

Není absurdní, že o skutečném nelichotivém stavu ve školství se dozvídáme od člena ODS - Václava Klause ml.? Není zarážející, že v čele tohoto resortu se za doby samostatné republiky vystřídalo již 19 ministrů? Kauza práv v Plzni, kde s tituly podle tehdejší předsedkyně Akreditační komise Vladimíry Dvořákové kšeftovala mafie, se tak stala pomyslnou špičkou ledovce.

Rakovina korupce bují nepřetržitě prakticky ve všech resortech. Nejčerstvějším příkladem je situace v nemocnici Na Bulovce, kde výsledky kontroly odhalily nákupy bez soutěže za stovky milionů korun a podezřelé zakázky.

Není absurdní, jakým tempem doháníme „Západ“ ve výši minimální mzdy, kde patří Česku v rámci členských zemí Evropské 8. nejnižší místo? Zřejmě není. Stali jsme se kolonií Německa a celého tohoto uskupení. Roční výše dividend odtékající mimo republiku hovoří jasně! Pyšníme se průměrnou hrubou měsíční nominální mzdou, která úspěšně atakovala hranici 30 tisíc. Není ale i ta díky naší ekonomické podřízenosti v porovnání s Německem kde se hrubá měsíční mzda blíží po přepočtu magické hranici 100 tisíc Kč více než málo?

Absurdit je mnoho. Včetně armády, kdy naši vojáci stojí v prvním šiku nejvěrnějších spojenců USA a NATO u hranic s Ruskem a koketujeme s navyšováním financí pro armádní resort k uspokojení byznysu vojenskoprůmyslového komplexu ochránců míru planety – ve prospěch Ameriky. Za toho stavu je více než absurdní, jak se spousta politiků a ústavních činitelů brání jakýmkoliv úvahám o vypsání referenda z EU, případně o našem dalším setrvání v NATO.

Při hodnocení stavu dnešní společnosti se tak stále více dostávají do popředí otázky udržitelnosti a zachování kapitalistického společenského systému. Doufejme, že všechny další mezinárodní mocenské rozpory budou vždy vyřešeny pouze mírovou cestou!

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…