Kobza (SPD): Odkaz kapitána Morávka stále žije

22.03.2023 9:09 | Komentář

Dnešní doba je do velké míry charakteristická snahou o přepisování dějin politicky žádoucím směrem, a to zejména ve vztahu k událostem druhé světové války.

Kobza (SPD): Odkaz kapitána Morávka stále žije
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

I snahou o adoraci pouze některých, pečlivě politicky vybraných účastníků protiněmeckého odboje a také snahou o naprosté potlačení úlohy jiných odbojářů a o zapomenutí na ně. A jsou tu už dokonce snahy o omlouvání a oslavování některých kolaborantů s Němci a jejich pomahačů, jako byli vlasovci nebo banderovci. To považuji za zločin.

Přepisování dějin

V tomto kontextu je jednak důležité, o čem se veřejně píše nebo mluví, ale neméně také to, o čem se nehovoří, co se zamlčuje. Tento cílený útok je veden zejména na mladou generaci. Už několik let. Velmi často je v této souvislosti zpochybňována odvaha Čechů čelit německé okupaci, náš národ je čím dál častěji drze a pejorativně označován za Čecháčky a kolaboranty. Nic není vzdálenějšího pravdě.

Nejznámější kvalifikovaný odhad hovoří o tom, že jenom v domácím protiněmeckém odboji v letech 1939 až 1945 zahynulo na 100 000 Čechů. Čeští občané, vojáci i civilisté, prokázali tváří v tvář německé okupaci mimořádné hrdinství a odvahu.

Pobožný pistolník

Přední roli v tomto boji hrál štábní kapitán Václav Morávek, který padl v přestřelce s příslušníky gestapa 21. března roku 1942. Václav Morávek, zvaný též Pobožný pistolník, byl hluboce věřící člověk, československá armádní a odbojová legenda. Od 18 let, po smrti otce, živil rodinu, posléze studoval na Vojenské akademii v Hranicích, a poté nastoupil do armády. V protiněmeckém odboji, resp. v jeho vojenské části, byl činný od první minuty jeho existence.

Jak víme, Václav Morávek byl posléze členem slavné odbojové skupiny Tři králové ve složení Balabán, Mašín, Morávek. Tato skupina byla z hlediska celkové protinacistické odbojové akce mimořádně významná. I protože shromažďovala zpravodajsky exkluzivní informace pro londýnskou exilovou vládu a rovněž řídila špičkového agenta-informátora uvnitř nacistické moci, Paula Thümmela (což byl legendární agent A-54). Skupina dále kolportovala ilegální tisk a prováděla sabotážní a záškodnickou činnost.

Václav Morávek vynikal odvahou až za hranicí rizika, a přesto, nebo možná právě proto, vydržel na svobodě z celé skupiny nejdéle.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38691 lidí

Legenda

Svého času byl jednoznačně nejhledanějším odbojářem na území tzv. Protektorátu Čechy a Morava. Několikrát se doslova prostřílel z obklíčení a padl až právě 21. března roku 1942 na pražském Prašném mostě, kde si každoročně u jeho památníku připomínáme hrdinství našich odbojářů, bojovníků proti německým okupantům. Václav Morávek přímo spolupracoval i s parašutisty ze skupiny Silver A, kterým mimo jiné opatřoval falešné protektorátní doklady. Dle některých svědectví a historických pramenů se s Kubišem a Gabčíkem sešel ještě kolem poledne přímo v den své smrti. Pokud je to pravda, šlo by o skutečný symbol a setkání legend české historie.

Velmi podstatnou, – dá se říci, že i zásadní roli v jeho životě hrála víra, coby pramen a svorník hodnot, jakými jsou morálka, etika či láska k vlasti. Těmto hodnotám ve svém životě vždy dostál a zaplatil za ně cenu nejvyšší. Byl známý tím, že si každý večer včetně válečných let a v době skrývání se před německými okupanty v konspiračních bytech četl v Bibli kralické. Přitom měl vždy u sebe dvě pistole a dostatečnou zásobu munice.

V tomto smyslu je již klasický a legendární jeho výrok, který poprvé adresoval svému spulubojovníku Josefu Mašínovi: „Věřím v Boha a ve své pistole!“

Tak žil – i zemřel.

Čest jeho památce – a děkujeme!

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Jiří Kobza

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

18:14 Hlas: Babiš je Slovák. Takže pokud by pro něj bylo spojení s Ruskem výhodné, navleče rudou košili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k k Andreji Babišovi a EU.