Kocumová (ZpL): Amatérismus a tajnosti primátora Batthyányho

31.10.2017 14:17

Vyjádření zastupitelky Zuzany Kocumové k chování libereckého primátora na říjnovém zasedání zastupitelstva

Kocumová (ZpL): Amatérismus a tajnosti primátora Batthyányho
Foto: zmenaproliberec.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Kdo získá do dlouhodobého pronájmu Skiareál Ještěd? O tom se v Liberci hovoří již několik měsíců, protože je zřejmé, že město na financování areálu peníze nemá. A bez dalšího rozvoje hrozí, že i přes každoroční finanční podporu od města bude areál jen živořit. Liberecký primátor Tibor Batthyány se ale až s nepochopitelnou vehemencí, která by náležela spíš zaměstnanci společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR), než primátorovi města, snaží areál za co nejmenší finanční částku pronajmout právě této firmě slovenského miliardáře Igora Rattaje. A ze všech, kteří záměru stejně nadšeně netleskají a neumetají firmě cestičku, se snaží udělat hlupáky a “bořiče”. A když je třeba, nebojí se dokonce uchýlit ke lžím.

Zastupitelstvo mělo schvalovat podnět na změnu územního plánu, zpracovaný dle rozvojových plánů společnosti TMR. První pokus primátor Batthyány provedl už v lednu 2017. Tehdy návrh ani neprošel jednáním výboru pro rozvoj a územní plánování, protože měl příliš mnoho nedostatků. Zároveň členové výboru kritizovali, že neproběhlo jednání s dalšími majiteli dotčených pozemků, konkrétně s Lesy ČR.

O devět měsíců byl na žádost primátora na jednání zastupitelstva staronový návrh. Ten už byl konkrétnější – přesně podle požadavků společnosti TMR, jak dokazoval okopírovaný papír z jejich návrhu rozvoje, dokonce původně i s jejich logem. A stejně jako před 9 měsíci, i nyní na výboru pro rozvoj a ÚP zazněl dotaz, zda proběhlo jednání s Lesy ČR. Primátorovi bylo zřejmě hloupé přiznat, že za tři čtvrtě roku jednání nikam neposunul, a tak zvolil taktiku: „neřeknu pravdu a budu doufat, že se to nikdo nedozví“. Konkrétně sdělil, že “tato jednání jsou na dobré cestě”, a materiál byl následně posunut do zastupitelstva.

Jenže ouha! Den před říjnovým jednáním zastupitelstva města Liberec přišel všem zastupitelům dopis od ředitele Lesů ČR, který zjistil, že na program jednání jde podnět na změnu územního plánu, který se týká i pozemků, na kterých Lesy hospodaří. A že považuje přinejmenším za velmi nestandardní, že tento záměr s nimi nebyl jednán. Součástí dopisu všem zastupitelům byla žádost, aby tento podnět byl buď zamítnut, nebo přinejmenším stažen z bodu jednání.

Samotné projednávání bylo následně ukázkou alibismu a snahy přehodit odpovědnost za neprojednání na někoho jiného, mimo jiné i na mne, přestože primátor Batthyány je tím, kdo jednání se společností TMR vede a kdo má na městě územní plán na starosti. A předkládaná změna územního plánu je součástí jednání se splečností TMR. Výsledkem nakonec bylo stažení bodu s jasným doporučením, aby daná jednání s Lesy ČR skutečně proběhla.

Takže až zase bude primátor halasně vykřikovat do světa, že se někdo snaží bourat projekt vstupu společnosti TMR do areálu Ještěd, bude dobré pamatovat na to, že jen v této jedné části jednání - změně územního plánu - doslova promarnil devět měsíců, které mohl využít k tomu, aby tento svůj srdeční projekt někam posunul. Na potřebu projednání s dalšími vlastníky včetně Lesů ČR byl opakovaně upozorňován.

Dlouhá a amatérsky vedená jednání se společností Tatry Mountain Resorts, která začala už v roce 2015, se trochu více začala posouvat až  koncem letošního léta, ale zároveň blokují jakékoliv jiné investice do společnosti Sportovní areál Ještěd, kromě oprav havarijních stavů. Během této doby ustala hledání jiných alternativ, jak společnost posunout dopředu, což je věc, na kterou jsem opakovaně upozorňovala. Bohužel bezvýsledně.

Bc. Zuzana Kocumová, radní Statutárního města Liberec 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…