Kohout (SNK): Co nás čeká v roce 2020

27.01.2020 12:22

Informace starosty města Litovel o investičních akcích letošního roku.

Kohout (SNK): Co nás čeká v roce 2020
Foto: Litovel.eu
Popisek: Svatojánský most v Litovli

Vážení občané,

zdravím Vás srdečně v novém roce 2020. Pevně věřím, že kulatá symetrie číslic v jeho názvu nám přinese harmonii a soulad v našem počínání. Dovolte mi seznámit Vás s tím, co nás čeká.

Bude zahájena výstavba nového sběrného dvora v Nasobůrkách, realizace smíšené stezky pro chodce a cyklisty od Modré hvězdy po hranice území s Červenkou a  také je připravena stezka od ul. Červenské (od Ústavu sociální péče Rybníček) do Tří Dvorů.

Opravu tzv. lesní cesty od fotbalového hřiště přes bývalou lesní školku k odbočce na Střeň lze očekávat na podzim. Bude sice omezen provoz cyklistů a vycházky turistů, ale oprava je již nutná, bruslaři nový povrch jistě přivítají. Akce se budou realizovat za finanční podpory Evropské unie.

Vnímáme vlnu kritiky, která se zvedla u nepopulárního zvýšení poplatků za komunální odpad a psy. Podrobné vysvětlení, proč ke zvýšení cen došlo, jsme přinesli ZDE. Pevně věřím ve Vaše porozumění.

Mám radost z toho, že i naše školy v minulém roce modernizovaly své třídy. Letos je čeká pokračování. I v mateřských školách se počítá s rekonstrukcemi nejen sociálního zařízení. Děti budou mít zase o něco lepší podmínky a učitelé budou mít důstojné zázemí.

Naše město je krásné a poskytuje báječné místo k životu, i když je třeba nestát na místě a jít dál. Chceme za přispění dotace realizovat první část modernizace areálu Sokolovny v Litovli a opravit zde šatny, dostavět zázemí tenistů v areálu kurtů na Komárově, v areálu Charity umístit sanitární kontejner, opravit sociální zařízení na naší Poliklinice, opravit poslední část hradeb ve Smyčkově ulici a spolupodílet se při opravě silnice na nových mostech v Dukelské ulici. Investorem poslední zmíněné akce je Olomoucký kraj. Město Litovel dokončuje projekt chodníku s možností cyklistické stezky podél celé opravované části průtahu. Tato stavba bude s největší pravděpodobností zahájena v květnu. Sice nás čekají měsíce nepopulárních dopravních omezení, se kterými se budeme muset pár měsíců všichni poprat, ale věříme, že výsledek bude stát za to! O všech omezeních se Vás budeme snažit dopředu včas informovat na našem webu či Facebooku města.

Dále chceme realizovat další již IV. etapu revitalizace sídliště Uničovské předměstí, doplnit zeleň na sídlišti Novosady, kanalizaci na Vítězné od Svatojánského mostu po poštu a v Hrnčířské ulici. Připravuje se projektová dokumentace na nová parkovací místa v Sušilově ulici. Chceme tímto jednak posílit parkovací možnosti sídliště Vítězná, tak i vyřešit nedostatek míst k parkování během akcí, které se konají na Sportovní hale.

Jednáme o možnostech rozvoje sportu a sportovišť (nové in-line hřiště, disk golf...).

Nová urnová zeď s 36 místy vznikne na hřbitově v Chořelicích, dále je zde v plánu oprava Sochovy hrobky a společného hrobu.

Budeme investovat také do zeleně a do výměny svítidel v Nasobůrkách, Chořelicích, na ul. Dukelské a Žerotínově. To vše i díky úspěšně podaným žádostem o finanční podporu. Na Severní ul. bude probíhat další stavba bytového domu (fa Mibex s.r.o.) a probíhají také přípravy pro druhou etapu výstavby rodinných domů na Pavlínce.

Budoucímu resortu v Chořelicích město pomůže financováním veřejných částí  kanalizačních přípojek. Zahájíme ozelenění průmyslové zóny v Nasobůrkách.

Připravuje se projektová dokumentace na vybudování sušičky kalů v blízkosti naší čističky odpadních vod za bývalým lesním závodem.

V tomto roce proběhne rekonstrukce prostor v 1. patře Záložny, kam bude přestěhována soukromá unikátní sbírka harmonik pana Sedláčka. Tato sbírka unikátem evropského významu. Více jsme psali ZDE.

Snažíme se ve všech ohledech hájit zájmy a řešit požadavky našich spoluobčanů v  místních částech. Kromě drobných investic a oprav probíhají přípravné práce pro vybudování kanalizace v Nové Vsi a v Savíně, kde je navíc potřeba vybudovat i vodovod. Připravují se projekty na opravu dešťové kanalizace a rekonstrukce chodníku podél krajské silnice v Myslechovicích, územní studie využití veřejného prostranství pro Nasobůrky a Unčovice, kde se navíc projektuje nová dešťová kanalizace; pak prodloužení smíšené stezky pro chodce a cyklisty v Nasobůrkách od Alibony.

V Savíně chceme opravit hasičskou zbrojnici, dále vlhké zdivo v místním kulturním domě a rozšířit parkovací možnosti u potoka.

Budeme pokračovat v opravě Sokolovny v Unčovicích, na které se za poslední léta opravila střecha, okna a vytápění sálu (to vše za 10 mil. Kč). Letos se zahájí práce na fasádě.

V Rozvadovicích bude zahájena rekonstrukce veřejného osvětlení a místního rozhlasu při společném postupu s kabeláží vedení nízkého napětí, které je ČEZu.

Ve Třech Dvorech bude zateplena fasáda na objektu restaurace U Tří zlatých trojek a kompletně obnoveny herní prvky na dětském hřišti.

V oblasti životního prostředí jsme podali žádosti o poskytnutí dotace na revitalizaci požární nádrže v Myslechovicích a v rámci národního programu životního prostředí jsme se registrovali na projekt Odvoz nepovoleného uloženého odpadu v bývalém dobývacím prostoru u Haňovic.

Dále se budou řešit opravy stavidel na vodním toku Loučka v Nasobůrkách a na Nové Vsi. Zmodernizovali jsme i techniku pro terénní práce, které vykonávají Technické služby. Bojujeme s kůrovcem a s problémy onemocnění jasanů tzv. chalárou.

Mám velkou radost z toho, jak krásné programy a akce loni nabízela naše příspěvková organizace Městský klub i naše spolky a další pořadatelé. Podařilo se jim vytvořit opravdu širokou kulturní scénu pro naše občany – od těch nejmenších až po seniory. Dělají nám radost i naši sportovci, kteří reprezentují naše město nejen u nás, ale i v zahraničí.

Srdečně tímto děkuji všem, kteří přispívají k rozvoji našeho krásného domova i našim zastupitelům za dobrou a rozumnou spolupráci, bez které by se všechny investiční akce nemohly realizovat. Konec minulého roku se nesl v duchu osamostatnění našich místních částí od města. Proběhlo několik schůzek a hektických vyjednávání, ze kterých nakonec vzešlo nastavení pravidel nové spolupráce pro další společnou cestu jednotné silné Litovle. Jsem si vědom, že je třeba ještě více komunikovat, a proto jsme hned ze začátku roku spolu s předsedy osadních výborů naplánovali tradiční veřejné schůze v našich místních částech. Zveme Vás také na setkání s vedením města zde v Litovli ZDE.

Milí občané, přeji vám dodatečně v novém roce 2020 hodně štěstí, zdraví a spokojenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice