Konečná (KSČM): Personální zemětřesení nic neřeší

25.01.2014 21:19

Ministerstvo životního prostředí bylo pro minulé vlády spíše trpěným resortem a je faktem, že sami ministři, kteří byli v čele tohoto resortu, se velmi často nechávali zahnat do kouta.

Konečná (KSČM): Personální zemětřesení nic neřeší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Přitom se jedná o ministerstvo, kterým nejen protekly desítky miliard korun z evropských fondů, ale které může pozitivně ovlivnit život každého občana naší země. Moc bych si přála, aby nová vláda nejen vymetla "kostlivce", kteří se nám tam nahromadili, ale především začala pracovat a řešit problémy, které trápí resort životního prostředí posledních několik let. Pan ministr nebude mít jednoduchý úkol. Ministerstvu životního prostředí totiž chybí jakýkoliv legislativní plán, a tak již osm let čekáme na zcela nový zákon o odpadech, který by vyřešil nejen recyklaci či třídění odpadů, ale také například obrovský problém s nebezpečným odpadem, který je dnes v Čechách pod rouškou tmy tak nějak neřešen. Stejně tak, když se podíváme do většiny zákonů z dílny ministerstva, zjistíme, že i když máme alespoň zákon, ministerstvo k tomu zákonu nemá vydánu většinu vyhlášek či nařízení, jak jej naplňovat. Evropská komise jako dozorující orgán nad transpozicí právních předpisů EU má stejně tak řadu výtek a dokonce hrozí, že pokud nebudeme mít sílu novelizace právních předpisů provést, bude to každého občana stát tisícikoruny na pokutách, které budeme muset za nečinnost ministerstva zaplatit. Situace na ministerstvu, ze kterého odešla řada špičkových odborníků a nahradili je lidé většinou se správnou stranickou knížkou, se jistě nedá změnit během pár dnů. Varováním pro budoucího ministra by mělo být především to, aby nedělal stejné chyby a aby se poučil a poslouchal. Nevím, zda je vhodné dělat personální zemětřesení a myslet si, že vše se vyřeší výměnou lidí, ale vím, že pokud se novému ministrovi podaří nastavit normální komunikaci a ihned po svém jmenování začne řešit resty svých předchůdců, pomůže to všem z nás, kteří v České republice žijeme.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR a místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí PSP ČR

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.