Kordová Marvanová (STAN): Praze a jejím organizacím dluží lidé stovky milionů

12.11.2021 12:09 | Aktualizováno

Hlavní město pokračuje v mediální kampani k Milostivému létu. Díky této akci mají tisíce lidí, kteří se dostali do exekucí kvůli nesplaceným poplatkům, pokutám či nájmům vůči Magistrátu hl. m. Prahy, jeho městským organizacím či městským částem, příležitost zaplatit mnohem menší částku.

Kordová Marvanová (STAN): Praze a jejím organizacím dluží lidé stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Celkově dluží lidé Magistrátu hl. m. Prahy a jeho organizacím podle dosud získaných statistik vyšší stovky milionů korun, nejvíce se exekuce týkají dluhů vůči Dopravnímu podniku hl. m. Prahy, Pražské plynárenské a odboru daní, poplatků a cen pražského magistrátu.

Pražský magistrát spustil již ke konci října rozsáhlou informační kampaň s cílem zasáhnout co nejširší veřejnost v souvislosti s akcí Milostivé léto.

„Kampaň se objevuje ve všech větších médiích jak v tištěné, tak i digitální podobě. Pokračuje i informování pomocí letáků nebo například hlášení v metru. Veškeré informace jsme zaměřili také do jednotlivých městských částí, aby také pomohly s distribucí takto zásadní informace. Na základě velkého množství dotazů jsme spustili bezplatnou informační linku nebo linku právní pomoci. Rovněž nám velmi pomáhá s šířením informací organizace Člověk v tísni. Předpokládám, že během následujícího měsíce bude informovanost mezi obyvateli o tomto projektu dostačující,“ říká radní hl. m. Prahy pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová.

Z letáků se lidé mohou dozvědět, jak přesně postupovat v rámci Milostivého léta. Pokud by postupu nicméně lidé nerozuměli, je pro ně zřízena bezplatná infolinka 800 100 000 a dluhovou poradnu má také na telefonu 770 600 800 organizace Člověk v tísni, se kterou hlavní město úzce spolupracuje. „Kdyby takhle fungovala spolupráce mezi koalicí a opozicí, mezi parlamentní a komunální úrovní, mezi městem a městskými společnostmi, kdyby se takhle aktivně ke změnám zákonů postavily všechny složky, jichž se týká - obce, kraje, státní firmy a podobně - byl bych nejšťastnější zákonodárce v České republice,“ popisuje pražský zastupitel a poslanec Patrik Nacher.

Dlužníkům stačí při akci Milostivé léto zaplatit pouze jistinu dluhu, tedy původní nezaplacenou částku, a poplatek exekutorovi. Naopak už není nutné hradit veškeré sankce, úroky z prodlení, penále a další náklady, které se nastřádaly k dluhu a z několika stokorun se mohly vyšplhat až na desítky tisíc korun. Ty budou v rámci Milostivého léta odpuštěny, takže se výsledný dluh výrazně sníží.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36256 lidí

„Milostivé léto představuje obrovskou šanci pro mnoho dlužníků, aby se vymanili z dluhové pasti. Většinou dlužná částka narostla kvůli nemravně vysokému příslušenství a nákladům na exekuce na mnohonásobek. Proto jsem uvítala schválený zákon Parlamentem a nyní je na nás, na hlavním městě, aby se o této šanci dozvědělo co nejvíce lidí,“ dodává radní Kordová Marvanová.

V případě Prahy a jeho organizací se dluh nejčastěji týká různých neuhrazených poplatků, nedoplatků za odvoz odpadu, pokut z jízd načerno nebo třeba dluhů vůči dodavateli energií či za nájem v obecním bytě. Například Dopravní podnik hl. m. Prahy eviduje celkem 173 tisíc exekucí za jízdu bez platného jízdního dokladu a neuhrazenou přirážku k jízdnému, tzv. pokutu (jedná se o součet všech případů od roku 1993 do konce letošního srpna). Celková dlužná částka za všechny exekuce představuje cca 185 milionů korun. Vysoké množství pohledávek eviduje také Pražská plynárenská, konkrétně se jedná o 7 400 pohledávek ve výši asi 86 milionů korun.

Co se týče přímo pražského magistrátu, nejvíce pohledávek je vedeno u odboru daní, poplatků a cen a odboru hospodaření s majetkem. Necelých šest tisíc lidí dluží takto přibližně 450 milionů korun.

Akce Milostivé léto pokračuje až do 28. ledna 2022. Bližší informace jsou také k dispozici na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.