Korytář (Změna): Zastupitelé schválili omezení hazardu v Liberci

02.02.2018 5:35

Po dlouhých jednáních se Změně pro Liberec ve spolupráci s dalšími stranami podařilo prosadit návrh na výrazné omezení hazardu ve stotisícovém městě. Zastupitelé na čtvrtečním zasedání odhlasovali návrh, který povede k zásadnímu omezení míst, kde je možné hazard provozovat, zásadně to již nebude možné např. v okruhu 150 m od základních a středních škol a každá žádost o nové kasino se bude posuzovat individuálně a ve vícestupňovém procesu. Proti omezení hazardu bylo pouze liberecké ANO včetně primátora.

Korytář (Změna): Zastupitelé schválili omezení hazardu v Liberci
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

“Není to úplně tak, jak jsme si představovali, ale dali jsme přednost kompromisu, který ostatní už nebudou bourat. K dohodě se totiž připojila většina stran zastoupených v libereckém zastupitelstvu. Za mě osobně je číslo 7, tedy max. počet míst, kde by mohl být hazard v budoucnu v Liberci provozován, přijatelný kompromis. A věřím, že ostatní strany tuto předběžnou dohodu dodrží.” Sdělil Jan Korytář, náměstek primátora Liberce a šéf Změny, které se původně podařilo těsnou většinou prosadit nulovou toleranci vůči hazardu pod Ještědem, ale tato vyhláška byla po několika měsících tvrdého lobbingu ze strany provozovatelů hazardu zrušena.

„Není ještě konec, teprve v březnu budeme posuzovat žádosti provozovatelů a přijímat závaznou vyhlášku. Ale schválený záměr je nutný první krok,“ upozorňuje Josef Šedlbauer, protihazardní expert Změny, který na regulaci hazardu dlouhodobě pracuje. A dodává: „Musím se trochu hořce smát, protože jde o prakticky stejný postup, který jsem při-nesl do zastupitelstva na podzim roku 2016. Tenkrát byl shozen pod stůl. Nebýt nulové vyhlášky, kterou jsme později prosadili, a úspěšného referenda v Jablonci, hazard by dál vládnul Liberci. Takže co je pro úspěch nejdůležitější? Nikdy to nevzdat.“

Počet heren a kasin se v Liberci snižuje už několik let. Nejdřív šlo jen o vyřazování povolených, ale ve skutečnosti nevyužívaných adres, tedy o snižování „na papíře“. V roce 2017 začal platit nový zákon o hazardních hrách, který vyloučil hrací automaty z hospod, obchodů a dalších malých provozoven. Hlavně se však koncem roku 2016 na návrh Změny pro Liberec podařilo v zastupitelstvu prosadit zákaz heren a kasin a ty se z města začaly stahovat. Ještě než ale vyhláška začala být účinná, v červnu 2017, po nátlaku provozovatelů zastupitelé nejtěsnější většinou v dosti skandálním hlasování zákaz hazardu zrušili. Dosud je tak v Liberci možné otevírat kasina bez omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…