Koten (SPD): Všichni víme, jak se dávky zneužívají

28.07.2021 18:36

Projev na 114. schůzi Poslanecké sněmovny 28. července 2021 k zákonu o pomoci v hmotné nouzi

Koten (SPD): Všichni víme, jak se dávky zneužívají
Foto: Archiv Radka Kotena
Popisek: Radek Koten, poslanec SPD

Dámy a pánové,

já bych velmi rád vaším prostřednictvím zareagoval na pana poslance Ferjenčíka. Já si myslím, že tento zákon není o tom, že bychom měli dávat peníze za nic drogově závislým občanům a ještě je v tom nějakým způsobem pojistit, protože ta vaše poznámka, že pokud někdo bere pervitin, tak že se rozhodně nehodlá stát dobrým občanem a my mu tedy musíme platit z našich peněz nebo z peněz daňových poplatníků sociální podporu. To mi připadá skutečně jako scestná myšlenka.

Já si myslím, že tady ten zákon je značně motivační právě pro ty skupiny lidí, kteří páchají drobné přestupky a neposílají svoje děti do školy. A to si myslím, že je základ. Naučit je v podstatě řádnému životu, protože ty děti, pokud nebudou chodit do školy, tak bohužel ta jejich budoucnost je poměrně horší než kdyby do té školy chodily a potom ty následné pracovní návyky, které by si měly vybudovat, tak si bohužel nevybudují.

Já bych skutečně směroval ty peníze ke slušným lidem a ti ostatní lidé, kteří se nechtějí chovat slušně, tak je k tomu musíme motivovat, aby se stali řádnými občany a přinášeli nebo spláceli formou daní nějaký dluh společnosti. A tím tedy nemyslím matky samoživitelky, těm samozřejmě musíme dávat maximální podporu, ale všichni víme, jak to v těch lokalitách vypadá a jakým způsobem se tam ty dávky zneužívají. To znamená, rodičovství se napíše na nejstaršího člena v rodině nebo ve vedlejší rodině a prostě se dávky zneužívají. Takže si pojďme nalít čistého vína a začněme motivovat lidi tak, aby se chovali slušně a zodpovědně.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…