Koudelka: Jmenování druhé Babišovy vlády a úpadek Senátu v žalobě na prezidenta

25.09.2019 6:28

Senátoři v žalobě na prezidenta vyčítají prezidentu republiky Miloši Zemanovi, že poté, co první Babišova vláda v lednu 2018 nezískala důvěru, jmenoval druhou až 27. 6. 2018.

Koudelka: Jmenování druhé Babišovy vlády a úpadek Senátu v žalobě na prezidenta
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Prezident však pověřil sestavením vlády Andreje Babiše hned v lednu 2018 jako vítěze voleb do Poslanecké sněmovny v říjnu 2017. Od počátku se rýsovala menšinová koalice ANO Andreje Babiše a sociální demokracie. Sociální demokracie však byla po volebním debaklu ve volbách do Poslanecké sněmovny v krizi a bez předsedy strany. Proto rozhodnutí o vládě odložila na dobu po svém mimořádném sjezdu, který měl zvolit nové vedení strany.

Zelenou ke vzniku vládní koalice ANO a sociální demokracie, která měla podporu Komunistické strany Čech a Moravy, dal 40. Sjezd sociální demokracie v Hradci Králové nejprve 18. 2. 2018 a po svém přerušení definitivně 7. 4. 2018. Koaliční smlouva mezi ANO a sociální demokracií byla podepsána 10. 5. 2018, ale z rozhodnutí sjezdu sociální demokracie podléhala ratifikaci stranickým referendem sociální demokracie. Jeho výsledky byly oznámeny až 15. 6. 2018. Pak následovala jednání o personálním obsazení vlády a návrh na členy vlády předložil Andrej Babiš prezidentovi 25. 6. 2018. Prezident vládu jmenoval za pouhé dva dny 27. 6. 2018.

Prezident ústavu neporušil, protože odklad jmenování vlády byl způsoben schvalováním koalice jednou koaliční stranou, nikoli nečinností prezidenta. Přitom jiný politický subjekt nebyl schopen vytvořit alternativní parlamentní většinu vůči spolupráci ANO, sociální demokracie a komunistů. Ostatní strany skončily za vítězem voleb s velkým odstupem, vítězství ANO a porážka ostatních byla zřejmá (ANO 30%, ODS 11%, Piráti 11%, SPD 11%). Proto je pověření sestavením vlády vítěze voleb Andreje Babiše ze strany prezidenta ústavně i politicky legitimní a správné. To, že politická jednání k sestavení druhé Babišovy vlády byla míněna od všech aktérů seriozně, dokazuje, že vláda získala v Poslanecké sněmovně důvěru a ustála všechny pokusy o vyslovení nedůvěry.

Motivace senátorů k žalobě je politická a některé výtky vůči prezidentovi jako by senátoři zpracovávali metodou totalitní prokuratury bez ohledu na pravdu. Proto je správné, aby Poslanecká sněmovna jako demokratická pojistka našeho ústavního systému se žalobou nesouhlasila.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče