Koudelka (Trikolóra): Janoušek a Antl aneb Právo a média

01.10.2020 13:18

Roman Janoušek je znám z případu řízení v opilosti, kdy zavinil v Praze nehodu v březnu 2012. Za nehodu byl odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na 4,5 roku.

Koudelka (Trikolóra): Janoušek a Antl aneb Právo a média
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Rovněž tehdejší náměstek policejního prezidenta a později senátor Miroslav Antl řídil pod vlivem alkoholu a byl účastníkem nehody v říjnu 2002 v Pardubicích. Jeho delikt však nebyl posuzován jako trestný čin, ale jen jako přestupek. Platila sice tehdy jiná právní úprava, ale na druhé straně řídil Antl dlouhou cestu z jižní Moravy, takže při začátku cesty byl více pod vlivem alkoholu a je div, že se mu nehoda stala až v Čechách. Trestu se vyhnul zcela, neboť jako někteří jiní vychytralí řidiči nepřebíral poštu a jeho skutek byl po roce promlčen.

Dnes by jistě správní úřad, který by nechal promlčet případ podnapilého řidiče a spokojil by se s neúčinným doručováním, byl podezírán z korupce. Ať si Antlovo jednání zhodnotí každý sám. Ovšem jak by média řvala, kdyby Roman Janoušek vyvázl bez trestu a dokonce se stal senátorem. A jak média mlčí v jiném případě.

Nadržování novinářů určitým jedincům či skupinkám je známé a možné. Média nejsou, nebyla a nebudou objektivní, zrcadlí se v nich názory jejich tvůrců. Objektivní by však mělo být právo. Jeho základním definičním znakem je, že právní normy platí obecně a ne jen pro někoho. Pokud platí různě podle toho, jak se to hodí, přestává být právo právem. Jestliže v jednom případě je uložen trest v trestním řízení a v jiném případě není uložena ani pokuta v přestupkovém řízení, pak právo selhalo.

Související článek: Gabriely Wagnerové o senátoru M. Antlovi ZDE

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…