Kováčik (KSČM): Jakou cestou půjdeme

02.11.2017 4:33

Letošní sklizeň je v mnoha ohledech špatná. Ubyly plochy ječmene, brambor je o dvě pětiny řádku méně, než tomu bylo v roce 1992.

Kováčik (KSČM): Jakou cestou půjdeme
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Pavel Kováčik

Osevní plochy se zvětšily jen u pšenice. Na mnohém má podíl lidský faktor a na mnohém nepřízeň počasí. Kdysi jsme byli bramborářskou velmocí. Dnes už nejsme ani soběstační. Největší plochy brambor byly i letos osázeny na Vysočině. Bramborářství zde má dlouholetou tradici. Přesto jsou lidé ve velkém nuceni konzumovat dovozové brambory, které často nedosahují požadované kvality. Odborníci deklarují, že brambor se sklidilo o dvanáct procent méně než v loňském roce.

Na letošní úrodě se podepsalo i nepříznivé počasí a sucho. V podhorských a horských oblastech se zemědělcům náklady neustále zvedají, a tak často upouštějí od pěstování například zmíněných brambor. Český statistický úřad zveřejnil výsledky v produkci masa. I ta se také opět snížila. Mléko zdražilo a tím i na něj navázané potravinářské produkty.

Domácnosti si tak v rámci potravin sáhnou hlouběji do kapsy. Což je pro nás nemilým překvapením. Domácí potraviny jsou ve většině případů nejen chutnější, ale splňují i nařízené normy kvality.

Jak z toho začarovaného kruhu dovozových a často nekvalitních potravin ven? Jednoznačně vyžadováním a podporou domácí produkce potravin a to i na pultech zahraničních supermarketů, jež na území naší republiky podnikají. Každý z nás tak může ovlivnit, co bude jíst, a tudíž to i po obchodnících vyžadovat. Nabídka zahraničních dovozců potravin je sice široká, ale jsou případy, kdy nesplňuje požadovanou kvalitu.

(převzato z Profilu)

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu