Krkoška (ANO): Moravskoslezský kraj pomůže malým vesnickým prodejnám

16.12.2022 21:24

Moravskoslezský kraj se opět zapojil do programu Obchůdek 2021+, který vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Pomůže tak udržet při životě maloobchodní prodejny na venkově.

Krkoška (ANO): Moravskoslezský kraj pomůže malým vesnickým prodejnám
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Krkoška

V září spustil dotační program Podpora provozu venkovských prodejen v Moravskoslezském kraji 2022. Dnes dotace schválili krajští zastupitelé.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Finanční podporu tak získá 43 projektů a prostřednictvím neinvestičních dotací bylo rozděleno 5,42 milionu korun.

„Zajistit fungující a dostupné služby na venkově je často velký problém. Ale je velmi důležité, aby i tady měli lidé možnost si nakoupit, zajít ke kadeřnici nebo na poštu. Proto jsme se zapojili do tohoto programu a malým obchůdkům v našem kraji nabídli dotaci.  Jsem rád, že provozovatelé mají o tento dotační program takový zájem. Žadatelé mohou finanční prostředky využít na úhradu mzdových nákladů, nákladů na nájem provozovny a skladových prostor, na pořízení drobného neinvestičního majetku, na energie a telekomunikační služby nebo služby spojené s obsluhou bezhotovostních plateb“, uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Upřesnil, že dotace byla i letos určena pro prodejny nabízející převážně potraviny v malých obcích do tisíce obyvatel, nebo obce do tří tisíc obyvatel, jejichž místní části mají do tisíce obyvatel.

Ministerstvo průmyslu a obchodu s ohledem na vývoj cen energií a pohonných hmot letos program Obchůdek 2021+ posílilo a navýšilo dotaci pro jednotlivé kraje až na 4 miliony korun. Zvýšila se tak i podpora provozu prodejen a provozovatelé mohou obdržet finanční podporu až do 130 tisíc korun. Zbytek 1,42 milionu korun doplatil Moravskoslezský kraj.

Dotaci tak získají například provozovatelé malých prodejen v obci Dolní Moravice, Dívčí Hrad, Čaková, Hoštálkovy, Rudná pod Pradědem, Žermanice nebo obchodní družstvo TEMPO v Budišovicích na Opavsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…