Krkoška (ANO): Musíme pamatovat nejen na větší města, ale i na malé obce

18.03.2021 19:30

Přes čtyřicet milionů korun na investice pošle Moravskoslezský kraj malým obcím

Krkoška (ANO): Musíme pamatovat nejen na větší města, ale i na malé obce
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jan Krkoška

Nové parkoviště v obci Ryžoviště, revitalizovaný průmyslový areál v Třemešné, domy pro mladé rodiny v obci Hlinka, zrekonstruovaná hasičská zbrojnice v Jistebníku nebo opravená základní škola v Hladkých Životicích. Tyto a další projekty malých obcí za celkem 45 milionů korun podpořili zastupitelé Moravskoslezského kraje na svém jednání.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Obce v regionu mohly Moravskoslezský kraj požádat o finanční podporu svých investičních akcí v rámci dvou dotačních programů – programu na obnovu a rozvoj venkova a programu na podporu znevýhodněných oblastí Moravskoslezského kraje. Kraj na ně v letošním rozpočtu vyčlenil celkem 45 milionů korun. Tradiční dotační program zaměřený na rozvoj venkovských oblastí, díky kterému jsou podporovány malé projekty, jež nemohou získat granty z EU, doplnily dotace pro znevýhodněné oblasti kraje, konkrétně Osoblažsko a Vítkovsko. 

„Každý žadatel mohl v tomto programu požádat až o 6 milionů korun. A peníze pak využít na výstavbu nebo rekonstrukci objektů či areálů, které pak budou sloužit jako bytové prostory nebo podnikatelské zóny, školská a tělovýchovná zařízení, kulturní, spolková a zdravotní zařízení, zařízení pro sociální podnikání a místa aktivního a pasivního odpočinku,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška. Upřesnil, že krajští zastupitelé dnes schválili podporu znevýhodněným obcím za 24 milionů korun. 

„Je důležité pamatovat nejen na větší města, ale i na malé obce, které mívají díky svým rozpočtům omezené možnosti. Chceme, aby se region rozvíjel rovnoměrně a aby se žádná z jeho oblastí necítila znevýhodněná. I přes složitou dobu, ve které se nyní nacházíme, se snažíme udržet finanční prostředky pro poskytování dotací ve znevýhodněných oblastech. Motivací nám je velký zájem ze strany obcí a smysluplné projekty, které žadatelé předkládají,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Upozornil, že těmito dvěma dotačními programy podpora obcí nekončí. „Vzhledem k tomu, že se blíží nové programovací období a obce už připravují projekty, vyhlásili jsme také dotační program na podporu přípravy projektové dokumentace, která pomůže obcím při čerpání evropských zdrojů. Věřím, že nová hřiště, opravené chodníky a další přispějí k tomu, aby se tady lidem žilo lépe,“ uzavřel náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL