Kšírová (Zelení): Extrémní vedra jsou zkouškou naší ohleduplnosti

18.08.2023 23:08 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k předcházení dopadů horka na zdraví a životy

Kšírová (Zelení): Extrémní vedra jsou zkouškou naší ohleduplnosti
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Ze všech dat, která o zdravotních dopadech vln veder máme, jasně plyne, že fatálním dopadům horka na zdraví a životy lze předcházet. Klíčová je v tomto ohledu role měst, která se ve vedru přehřívají nejvíce a zároveň v nich žije největší podíl populace.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23347 lidí

Vedle sázení stromů (a následné adekvátní péče o ně), budování pítek a mlžítek nebo zastiňování hřišť i ulic je důležité také snižování znečištění vzduchu ve městech zklidňováním dopravy. Horký vzduch a sluneční záření totiž zhoršují smogovou situaci a podporují vznik dráždivého ozónu, který zase zvyšuje riziko dechových obtíží zejména u lidí s astmatem a dalšími chorobami plic.

Řada měst systém včasného varování vyvinula: New York má mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím informuje o aktuálních problémech a rizicích včetně horka. Během vln veder navíc otevírá ochlazovací centra pro zranitelné lidi včetně těch bez domova. Město také nabízí materiály informující o tom, jak se ve vedru chránit, a rozběhlo program „Be a buddy“ (buď parťák), který staví na sousedské pomoci zranitelným lidem.

Velká Británie má svůj „Heat Plan“, který obsahuje návody pro veřejnost i pro zdravotní profesionály. Obojí v České republice znatelně chybí. Ministerstvo zdravotnictví zdravotní dopady klimatické krize fakticky neřeší. Koordinovaný plán přípravy nemocnic, zdravotních a sociálních zařízení na vlny horka a další problémy, které s sebou klimatická krize přináší, zde neexistuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…