Kubera (ODS): Češi opravdu pijí světovou extratřídu

25.04.2018 17:27

Projev na 14. schůzi Senátu dne 25. 4. 2018 k návrhu zákona senátorů Ivo Valenty, Jana Horníka, Jiřího Voseckého a dalších senátorů, kterým se mění zákon o silničním provozu

Kubera (ODS): Češi opravdu pijí světovou extratřídu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Mám také elektrické kolo. Pan profesor Pirk v jiné souvislosti, a víte, že ty dva zákony mají hodně společného a byly předmětem posledního nálezu Ústavního soudu. Ústavní soud řekl, že číšník nemůže odpovídat za to, že ten, co se napije, potom řeže s cirkulárkou a uřízne si prsť, byť sebe poškodí. Nicméně udělal tam takový kompromis, že kdyby náhodou jel autem, tak to prý má poznat ten číšník. To nevím tedy, jak to pozná, ale dobrá.

Ale problém je jinde. Na rozdíl od kouření, kde společnost je rozdělená, tak u alkoholu je tomu jinak. Protože Češi opravdu pijí světovou extratřídu. To je pravda, tam společnost rozdělená není. Kromě několika jedinců, jako jsem já, který vůbec nepije víno, tak skoro všichni pijí. Já to víno mám radši přepálené, protože to je rychlejší, než to do sebe „lejt“ po litrech. Ale to sem nepatří.

Mě ty debaty hrozně baví, to už tady máme za sebou. A já, k nelibosti některých svých kolegů, samozřejmě jen proto, aby to prošlo, nebudu teď prosazovat, aby totéž bylo u řidičů.

Protože tak, jak se chováme my, kdy máme vlastně nulu, která není nula – my jsme tady popřeli všechny matematické zákony. Ještě k tomu napsané to máme tak, že ono se to ani nedá tak lehce změnit. My nemáme v zákonu napsáno, že máme nula. To je, jak to bývá, daleko složitěji popsané, takže ani nestačí pozměňovací návrh. Normální by bylo, že když v zákoně by byla nula, tak by se nula nahradila nula pět a bylo by to vyřízené. Ale ten hlavní argument, ta debata není poprvé, byl: „Čechovi dovolíš jedno pivo, a on vypije dvě.“ To je velmi silný argument těch odpůrců, ale je zcela lichý a nesmyslný. To prostě není pravda.Dokonce v debatě teď bylo také řečeno, že vám zakážeme i kouření řidičů v automobilu. A to i tehdy, když jedou sami. Ale to je potom navádění k vraždě. Protože kdyby mi to zakázali, tak už mě tady nikdy neuvidíte, protože při první cestě bych usnul a zabil bych se. A hlavně, komu to vadí a co je komu do toho! Jediné, komu to vadí, je ten, kdo si po mně koupí to ojeté auto. A když jsem ho prodával svého času, tak říkali, že bude tak smrdět, že si ho nikdo nekoupí. Ale protože už máme dobré čistící prostředky, tak když jsme se na něj v bazaru byli dívat, tak vonělo. Oni ho vyčistili tak, že vonělo.

Takže já bych se toho vůbec nebál. A jsou tady další věci. Vezměte si, kolik lidí umírá na přechodech pro chodce. A vůbec nejsou opilí. Ani řidiči nejsou opilí. Každý den vidíte v televizi jeden železniční přejezd, ti lidé vidí ty rozšrotované auta a další den máte opět reportáž, jak tam to auto vjelo na červené světlo. Ale komu není rady, tomu není pomoci.

Ale pan profesor Pirk také řekl, že studie vychází tak podle toho, kdo je platí. Taková ta demagogie, kterou potvrdil tady pan senátor Čunek, já mám také elektrokolo. To jsou lži, co tady vyprávíte. Nic takového není. Elektrokolo funguje tak, že ten motorek vám pomáhá šlapat. Takže dáte jedničku, tak víc se namáháte, dáte dvojku, ještě lepší. A já jsem loni předjel večer jednoho takového toho zavilého cyklistu do kopce na mém elektrokole. Shodou okolností večer jsem byl u nich na návštěvě, ale netušil jsem, že je to on. Protože ono do toho kopce samozřejmě to elektrokolo, a každé kolo, z kopce jede 60, 50 km/h. Když pojede z Komáří Víšky v Krupce, tak jede šedesátkou. Já jsem to zažil. A cyklisté z NDR říkali: „Ty jsi sebevrah. Vždyť je tam šotolina. Když ti to uklouzne, budeš v lese.“

Proboha, nepoužívejte takovouto demagogii. Ona se používá i v tom, jak se dělá statistika. To není pravda, kolik dopravních nehod je pod vlivem alkoholu. Je to velmi jednoduché – stane se nehoda a policie obvykle nechává dýchnout. Ve chvíli, kdy člověk něco nadýchá, tak ve statistice je to nehoda s alkoholem. Ale nehoda nebyla s alkoholem, protože on se buď bavil se spolujezdkyní, nebo ladil rádio, nebo nedával pozor a u toho semaforu nedobrzdil. Ale protože ho změří, máme nehodu. Je to podobné, jako všichni umřou na kouření, a oni kupodivu občas dostávají ty nemoci i nekuřáci. Dokonce ve velkém procentu.

Takže se toho neděsme. Já jsem dokonce zastáncem zrušení bodového systému. K čemu ho máme, když Praha ho už vůbec nepoužívá. Protože jde jenom o ty prachy! Když pojedete v Praze šedesát a zaplatíte, tak vám žádné body nedají! Byť je to protizákonné! Ty body tam jsou od toho. A oni vám je nedají, protože potřebují ty prachy. Jak dlouho jsme tady bojovali, aby městská policie nemohla měřit! A budeme znovu o to usilovat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…