Kubis (ANO): Za úspěšné politiky mluví činy, za ty neúspěšné nikdo

17.11.2022 22:09 | Tisková zpráva

Dva roky sedí současná koalice v čele Karlovarského kraje a za celou dobu ji nikdo nepochválil. Hejtman Petr Kulhánek a jeho radní se proto rozhodli, že se pochválí sami. A i když k tomu nemají důvod, za pokus jim to určitě stálo.

Kubis (ANO): Za úspěšné politiky mluví činy, za ty neúspěšné nikdo
Foto: Facebook
Popisek: Petr Kubis

A tento pokus si krajská rada vystřihla v minulých dnech, kdy se nechala vyfotit před budovou krajského úřadu a vydala hodnocení své práce. Bývá přitom zvykem, že práci hodnotí nějaký hodnotitel, ředitel, majitel nebo v případě politiků volič. Ten dobře zná Petra Kulhánka z funkce primátora Karlových Varů, a proto mu v krajských volbách nedal důvěru. A nedal mu důvěru ani v senátních volbách a dokonce ani v komunálních. Všechny tyto volby strany, za které kandidoval Petr Kulhánek, prohrály na celé čáře a to připomeňme, že jednou byl v pomyslném dresu STAN a podruhé KOA. Přesto se cítí být úspěšným politikem, který si sám zhodnotil svoji práci a takzvaně se poplácal po ramenou.

Realita jeho výkonu je ale úplně jiná a proto si pojďme ty dva roky zrekapitulovat. Hned na úvod se nabízí přísloví o chlubení se cizím peřím, neboť projekty jako rekonstrukce statku Milíkov, okružní křižovatky ONO v Sokolově, vznik Dětského domova v Dalovicích nebo rekonstrukce nemocnice v Chebu nejsou vůbec úspěchem současného vedení kraje, ale jeho předchůdců, kterým nedokáží ani poděkovat.

Vedení kraje se chlubí i tím, že se po dálnici D6 v Karlovarském kraji jezdí bez poplatku. To ale rovněž není zásluha současného vedení kraje. A když se poohlédneme do minulosti, tak v roce 2017 seděl Petr Kulhánek v křesle primátora Karlových Varů a nějaké poplatky za D6 ho nezajímaly, natož, aby ho trápily a přiměly k nějakému jednání.

„Vyjmutí dálničních úseků v Karlovarském kraji z těch zpoplatněných opět zařídil někdo úplně jiný,“ dodává bývalý hejtman a nyní starosta Sokolova a krajský zastupitel Petr Kubis.

Ale to je jen přehled několika nepodstatných věcí. Ty podstatnější se skrývají například v nezodpovědném hospodaření kraje, v uzavírání nejrůznějších dohod o provedení práce a pracovní činnosti, které jsou vždy podepsány se spřízněnými kamarády členů vládnoucí koalice, a to někdy až ve velkých objemech. „Zcela zásadní otázkou je realizace transformace regionu, dokončení komplexního onkologického centra, nebo přilákání obří investice v podobě takzvané Gigafactory,“ doplňuje chebská radní a krajská zastupitelka Gabriela Dostálová.

Jenže pro všechny tyto věci se musí něco udělat a musí se hlavně pracovat. Realita krajské vlády Petra Kulhánka je ale naprosto jiná. Projekt Gigafactory Karlovarský kraj míjí a vedení kraje jen pasivně přihlíží záměru vlády, která chce poslat 9 miliard na podporu Gigafaktory do Líní, místo toho, aby o stejnou finanční částku zabojovalo krajské vedení pro náš region. Celkově je proces transformace regionu netransparentní a některé strategické projekty naprosto neodpovídají základní myšlence tohoto programu, kterou má být zahlazení následků těžby hnědého uhlí. „Tady by se asi dalo očekávat, že většina peněz půjde na Sokolovsko, tedy těžbou nejpostiženější region. Skutečnost je ale úplně jiná. Sokolov je z pohledu hejtmana absolutně přehlížen, žádný z projektů, které město připravilo, nebyl podpořen a místo toho se bude za peníze určené na zahlazení těžby hnědého uhlí rekonstruovat horský hotel Klínovec," říká nazlobeně sokolovská poslankyně Renata Oulehlová a připomíná i nedávné vystoupení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který naprosto zkritizoval přístup hejtmana a ředitele Karlovarské krajské nemocnice v otázce onkologického centra a pohrozil, že peníze vyčleněné na tento projekt pošle do jiného regionu.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Když už jsme zmínili hospodaření kraje, tak je třeba také připomenout nově vzniklou funkci radního pro zemědělství, to ale v našem kraji de facto neexistuje. Vít Hromádko ale jako loajální člen koalice všechny přesvědčuje o tom, že je potřebný. „Škoda, že vloni připravil Karlovarský kraj o tři miliony korun z programu Obchůdek a škoda, že tyto peníze nepoužil pro některou z obcí a měst, které je nutně potřebují. Například pro město Nejdek, to žádalo proplacení části nákladů na nákup rentgenu,“ říká smutně starostka Nejdku a krajská zastupitelka Ludmila Vocelková s tím, že tři miliony korun by se městu hodily i na opravu opěrných zdí sousedících s krajskou komunikací.

Peníze z krajského rozpočtu ale hejtman dokáže rozkutálet i dalšími směry. Vznikla třeba další destinační agentura, i když do té první se každoročně investuje 12 milionů korun. Za statisíce si vedení kraje platí vlastní propagaci na večírcích a v časopisech partnerů filmového festivalu, který tak kraj opět velmi štědře a dosti nepřehledně dotuje. Za další peníze pořádá akci Kraj dokořán, která bývá v pátek celý den, místo toho, aby byla o víkendu a mohly se jí zúčastnit i rodiny s dětmi. Kamarádům ve vedení Karlovarské krajské nemocnice se vyplácí půlmilionové odměny i přes ztrátové hospodaření. A neuvěřitelně drahou rekonstrukci Císařských lázní, kde se po zásazích hejtmana Petra Kulhánka z původních 850 milionů korun stalo 1,5 miliardy, tak tu už ani nemá smysl komentovat.

„Tady je ale třeba se zeptat, kolik peněz na tyto zvýšené náklady obnovy Císařských lázní hejtman sehnal ze státního rozpočtu nebo jiných zdrojů. Nabízí se také otázka, proč v kraji nefunguje fakulta zdravotnických studií, proč do kraje nepřichází další strategičtí partneři, jako například BMW, které tady dostavuje polygon. Ptáme se, proč se neřeší stanoviště letecké záchranné služby a v souvislosti s neustálým vyplácením individuálních dotací politicky spřízněným starostům a kamarádům, proč kraj více nešetří. Ptáme se, proč výbory zastupitelstva nedostávají relevantní informace, proč s opozicí nejsou řešena zásadní rozhodnutí kraje, která daleko přesáhnou volební období nynější koalice, ptáme se, proč není a nebyl transparentně vysvětlen proces výběru strategických projektů a samozřejmě se ptáme, proč jsou naše připomínky a rady přehlíženy a naše návrhy zesměšňovány a ignorovány,“ dodává poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která na závěr vedení kraje pochválila za rozlétání letecké linky do Turecka a přípravu nové linky do Řecka.

Sečteno, podtrženo a z pohledu opozice ohodnoceno dvouleté období vlády hejtmana Petra Kulhánka a jeho koalice lepší čtyřkou. „Myslíme si, že čtyřka moc na chlubení není a připomínáme, že z pohledu hodnocení na vysokých školách znamená čtyřka nevyhovující stav a neúspěch,“ dodávají opoziční politici Karlovarského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…