Kučera (TOP 09): Zakažme prodávat cigarety. Vykažme alkohol do speciálních obchodů...

04.05.2016 18:29

Projev na 44. schůzi sněmovny 4. května 2016 k protikuřáckému zákonu:

Kučera (TOP 09): Zakažme prodávat cigarety. Vykažme alkohol do speciálních obchodů...
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Já bych chtěl upozornit na jednu věc, kterou si doufám všichni nebo aspoň většina z nás uvědomuje. My před sebou máme návrh zákona, který má více než 200 pozměňovacích návrhů, tuším nějakých 240. A slova mého předřečníka to jenom potvrdila. My tady budeme schvalovat výjimky, pak budeme schvalovat výjimky z výjimek a výjimky ve výjimkách.

Toto je novela zákona, který tady bude dneska schválen. Výjimka, výjimky z výjimek a výjimky ve výjimkách. Co z toho zákona bude, jaká ta finální novela bude po schválení všech těch pozměňovacích návrhů, to nikdo netuší, to nikdo nemůže vědět. Co bude výsledkem našeho hlasování o finálním návrhu, to skutečně nemůže nikdo tušit. A já si myslím, že pak musí být nějaký čas na to, abychom si ten zákon vůbec po sobě přečetli, než ho finálně schválíme, abychom věděli vůbec, pro co budeme hlasovat.

A přitom většina z toho, co se tady děje při schvalování tohoto zákona, má aspoň takový ten nádech - já tam cítím takovou pokryteckost. Protože pokud chceme skutečně zakázat kouření a pokud přistoupíme na to, že kouření je škodlivé, tak prosím, zakažme prodávat tabák. Zakažme prodávat cigarety. To je jediné účinné řešení. Pokud přistoupíme na to, že alkohol je škodlivý, tak omezme prodej alkoholu a vykažme ho do speciálních obchodů. Jsou to dvě jednoduchá řešení a dva jednoduché paragrafy. A my zatím jdeme cestou výjimky ve výjimkách a výjimky z výjimek. Vznikne legislativní paskvil. To je vše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…