Lachnit: V komunitních centrech Prádelna a Louka začíná nový semestr

06.09.2021 8:36 | Tisková zpráva

Prázdninové měsíce skončily a stejně jako děti čeká nový školní rok, začíná nový semestr vzdělávacích kurzů v komunitních centrech Prádelna a Louka také studentům z řad seniorů.

Lachnit: V komunitních centrech Prádelna a Louka začíná nový semestr
Foto: Archiv Petra Lachnita
Popisek: Radní MČ Praha 5 JUDr. Petr Lachnit

Zájem seniorů o letní program potvrdil skutečnost, že senioři se velmi těší na svoje oblíbené pravidelné aktivity, které se v posledním roce nuceně přesunuly do virtuálního světa. Skutečně je na co se těšit, protože kromě již zavedených kurzů, jako je např. výuka práce s počítačem, jazykové kurzy či zdravotní gymnastika, si obě komunitní centra připravila řadu novinek.

Obě komunitní centra nově nabízejí Kurzy práce s tabletem, které jsou určeny pro seniory a probíhat budou v rámci vzdělávacího a dotačního programu „Digitální odysea“ Nadace Vodafone Česká republika, Moudrá sovička, z. s., a projektu SENzační SENioři. Zájemci je mohou navštěvovat v komunitním centru Prádelna každé úterý od 11 do 13 hodin a v komunitním centru Louka každé pondělí od 8:30 do 11:30 hodin.

A jaké další novinky představí komunitní centrum Prádelna? S novým lektorem zde začnou velmi žádané Kurzy práce s „chytrým“ mobilním telefonem, které budou probíhat každé úterý od 13 do 14 hodin pro začátečníky a od 14 do 15 hodin pro pokročilejší. Další významnou novinku představuje intenzivní kurz tréninků paměti pomocí Feursteinovy metody instrumentálního obohacování, který mohou účastníci navštěvovat každé úterý a čtvrtek vždy od 9 do 10:30 hodin. Tento kurz začne 21. září a zajišťovat jej bude organizace Právě teď, o. p. s., jejímž hlavním cílem je snaha o změnu vnímání stáří a stárnutí.

V neposlední řadě v září zahájí nové kurzy cvičení Čchi-kung, které tvoří ucelený systém staročínské medicíny pro zdraví a dlouhověkost neboli umění pěstování života, někdy označované také jako čínská jóga. Zájemci budou cvičit každé úterý od 16 do 17:30 hodin.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Kromě zahájení semestru pravidelných aktivit čekají návštěvníky Komunitního centra Prádelna také další akce, např. vernisáž výstavy, seminář k bytové problematice seniorů městské části Praha 5 nebo další z řady oblíbených výměnných bazarů - tzv. Zářijový Swap.

Také komunitní centrum Louka si pro seniory přichystalo řadu novinek. Kromě několika tvůrčích kurzů a šicí dílny, které mají v Louce tradici, jsou na podzimní měsíce naplánovány procházky Prahou s průvodkyní Ludmilou Vítkovou, která postupně ukáže zajímavá zákoutí Zbraslavi, Hradčan či Staroměstského náměstí. Při těchto procházkách mohou senioři opět ukrývat kamínky, které společně vytvořili třeba právě v zářijovém tvůrčím kurzu.

Nově bude v komunitním centru Louka probíhat Kurz malby, který volně navazuje na kurz kresby. Nyní se i díky podpoře projektu SenSen účastníci posunou trochu dál a vyzkouší si zcela novou techniku - malbu akrylem na plátno. Kurz nebude jen o technice malby, ale hlavně o hře s barvou, rozvoji tvůrčích dovedností, fantazii a především o radosti z tvoření. Vyvrcholením kurzu by měla být putovní výstava vytvořených děl.

Zimní semestr všech pravidelných kurzů začíná v týdnu od 6. září, pokud není uvedeno jinak, na kurzy je nutno přihlásit se předem, ideálně mailem nebo telefonicky. Všechny kurzy a aktivity jsou pro seniory z městské části Praha 5 zdarma, bližší informace získají zájemci e-mailem či telefonicky – Komunitní centrum Prádelna: kcpradelna@seznam.cz, tel. 775 788 098 nebo Komunitní centrum Louka: kclouka@seznam.cz, tel. 775 788 006. Kapacita aktivit je omezena a vše bude probíhat podle aktuálních platných nařízení a opatření.

„Letní rozhovory se seniory naší městské části mi potvrdily, že se moc těší na pravidelné aktivity v našich komunitních centrech, neboť kromě získávání znalostí a dovedností při nich především mají kontakt se svými přáteli, vrstevníky i mladšími generacemi. A to je ten hlavní přínos komunitních center coby míst setkávání, poznávání a vzájemného obohacování. Vítám tudíž, že naše centra nejen obnovila program těchto pravidelných kurzů pro seniory, ale dokonce jej ještě rozšířila. Nezbývá nežli si přát, aby situace umožnila jejich konání v prezenční formě po celý semestr,“ vítá zahájení nové sezóny aktivit pro seniory JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5 pro sociální oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.