Lapáčková (TOP 09): Zamyšlení o dotacích

05.09.2019 13:18

Debaty o vině, či nevině premiéra Babiše ohledně dotací na Čapí hnízdo mě přivedly k zamyšlení o dotacích vůbec.

Lapáčková (TOP 09): Zamyšlení o dotacích
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Dotace EU jak je chápu já, jsou de facto „Marshallovým plánem 2.0“ pro méně rozvinuté země EU, či pro kandidátské země, a měly by mít tedy stejný cíl jako výše jmenovaná poválečná pomoc evropským zemím zbídačených válkou.

Marshallův plán se díval spíše do budoucnosti a nesoustředil se na škody způsobené válkou. Mnohem důležitější bylo úsilí o modernizaci evropských průmyslových a obchodních praktik za použití účinných amerických modelů, což odstranilo umělé překážky globálního obchodu a také pomohlo vštěpovat pocit naděje a sebedůvěry. Během příštích dvou desetiletí těžila západní Evropa z bezprecedentního růstu a prosperity. V každém případě byl plán stimulantem celkové ekonomické i politické rekonstrukce západní Evropy a rozhodujícím způsobem přispěl k obnovení dopravního systému, modernizaci průmyslové a zemědělské techniky, obnovení normální produkce, zvyšování produktivity a také usnadnil interkontinentální obchod. A starou pravdou zůstává, že hospodářský růst šel ruku v ruce s politickou stabilitou.

Když to zjednoduším, dotace EU měly (a stále mají) pomáhat, měly by mít stejný vizionářský cíl, k jakému sloužil kdysi Marshallův plán. Žádná soukromá osoba by si neměla na tomto cíli postavit byznys a bohatnout z něj, jediný, kdo bohatnout měl, je stát a společnost. Tenhle cíl alespoň v postkomunistických zemích dosažen bohužel nebyl, navíc ani není síla, ani vůle se k němu alespoň přiblížit, bohužel tatáž vůle chybí i Evropské komisi. To degraduje původní smysl dotací a vůbec mě nepřekvapuje rostoucí odpor k nim.

Co s tím? Jak tedy „zrestaurovat“ původní myšlenku dotací, aby si získaly pověst, jakou by si zasloužily? Aby dotace nebyly jen prostředky získávané k obohacení pár jedinců, nikoliv celé společnosti? Jak dojít k poznání, že stejně jako kdysi miliardy dolarů pocházely z kapes amerických dělníků, učitelů, pokojských, dnešní dotace jsou peníze z kapsy německé kuchařky, irského rybáře, či holandského inženýra? A že si nezaslouží, natož aby si přáli dotovat kšefty jednoho rozežraného miliardáře…

DANA LAPÁČKOVÁ, MÍSTOPŘEDSEDKYNĚ KRAJSKÉ ORGANIZACE TOP 09 LIBEREC

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu