Laudát (KAN): Dějiny v pohybu a evropský "úklid"

04.04.2022 7:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k vlivu války na Ukrajině na budoucnost Evropy

Laudát (KAN): Dějiny v pohybu a evropský "úklid"
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Ruská válka na Ukrajině ovlivňuje celou Evropu, a to je teprve začátek. Hlavní město Ukrajiny Kyjev se uvolnilo z nejhoršího sevření, ale válka zdaleka nekončí. Světem o víkendu otřásly záběry z osvobozené Buči. Masakr postavil před některé vlády etické dilema, jakému možná nečelily od druhé světové války.

Z velkých se v tom plácá nejvíce Německo. Sice se zpožděním, ale přece jen, o víkendu začala německá média hledat původce domácích problémů, zejména energetických. Nevím, zda poprvé, ale o to razantněji, prstem ukazují na ještě nedávnou ikonu jejich politiky - Angelu Merkelovou. Dokonce padla slova v souvislosti s jejím vládnutím o "ztracených letech". V reakci na Buči Zelenskyj "pozval" Merkelovou a Sarkozyho, aby se přišli podívat na důsledky své politiky. I oni totiž odmítli přijetí Ukrajiny do NATO. Francouzský exprezident výzvě určitě nehoví, protože do září sedí v domácím vězení za čachry ve volební kampani a pochybuji, že vyslyší volání Merkelová. Sice odsoudila ruskou invazi, ale jinak zarytě mlčí. Co také má říkat? Zřejmě setrvá ve svém předsevzetí, že bude spát a hodně číst, jak se nechala slyšet ke konci své politické mise.

Podle skoro jistých výsledků Maďaři naletěli Orbánovi na slib míru, který jim zajistí jenom on. Kocovina za čtyři roky, pokud ne dříve, je jistá. Podle průzkumů by si měl Macron udržet svoje křeslo, ale úplně jisté to nemá. Poslední dny jeho preference klesají. Stále volá Putinovi v bláhové naději, že tento válečný zločinec mu podá byť jen prst v podobě propuštění civilistů ze zničeného Mariupolu. Nepodá, jakýkoli z protikandidátů je pro něj výhodnější. Francouzská politika ve vyhrocených dobách má opakující tendenci patolízalství snad už geneticky předurčenou.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Orbán bude v Bruselu vydírat obstrukcí sankcí či vojenské pomoci, což asi nehrozí u Slováků. Přesto i tam se občas dějí divné věci. Naposledy po dlouhé době o sobě dal vědět Sulík tím, že zvažuje platbu za plyn a ropu v rublech. Polsko, pokud se nic nezvrtne, vyjde ze současné krize významně posíleno. Doufám, že Amerika se více vrátí do Evropy. Přiznejme si na rovinu, že ani po 77 letech od konce 2. světové války Evropa zkoušku z dospělosti nesložila. Doufám také, že více z Evropy odejde Čína. Obě největší totality světa ukazují, jakou hrozbou pro demokratickou Evropu (i svět) jsou.

Válka na Ukrajině zanechá svůj zářez i v náboženství. Když se nedávno ukrajinská pravoslavná církev oddělila od moskevského patriarchátu, věděla dobře, proč to dělá. Sotva si lze představit v křesťanských církvích většího padoucha, než je ruský patriarcha Kirill I. Ten je služebníkem válečného zločince Putina do té míry, že je to nechutné. Snad, pro začátek, by tomu uslintanýmu dědkovi měl někdo připomenout slova Boha Abrahámovi: "Nesmiřujte se s nespravedlností, i kdyby se děla v mém jménu."

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…