Laudát (KAN): Radost a sláva v sousedství lágrů, šibenic a zničených životů

22.10.2021 15:18 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zapálení olympijského ohně pro zimní olympijské hry v Pekingu

Laudát (KAN): Radost a sláva v sousedství lágrů, šibenic a zničených životů
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Svátek mládí a férovosti v sousedství mrtvých a mučených: V řecké Olympii byl "kněžkami" zapálen olympijský oheň pro zimní olympijské hry v Pekingu. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Nedaleko jindy slavnostního aktu protestovaly ujgurské aktivistky. Olympijské hry jsou uváděny, jako svátek mládí, férovosti a přátelství. Už řadu roků se však velmi často stávají výkladní skříní totalitních a polototalitních režimů, hanebné komerce a touhy některých aktérů vyhrát za každou cenu. Minimálně v prvním bodě bude tato charakteristika naplněna i na následujících zimních hrách v Pekingu. Liberální demokracie a ideály svobody poslední desetiletí ve světě rozhodně nevítězí. O to více je třeba dávat najevo, že  atakům autoritativních režimů na svět svobody  a demokracie je třeba se bránit, udělat jasnou čáru, přes kterou politici s krví na rukou nesmějí. Chápu, že dnešní vrcholový sport je pro aktéry živobytím a vůbec vším, ale pro politiky nikoli. Proto by politici měli estrádu čínských komunistů bojkotovat. Jak ošidné je ekonomicky se zaplétat s totalitami, to si právě užíváme, a to je pouhý začátek. Ale měnit hodnoty, na nichž stojí svobodné a demokratické země za cokoli, je absolutně nepřijatelné. Domnívám se, že by si příště měli papaláši z MOV dát podmínku pro pořádání her, že v zemi pořadatele nebudou političtí vězni, budou tam svobodné volby, budou tam platit lidská práv pro všechny. Možná by se už tak ještě zúžil počet uchazečů, ale nikdo by nemusel řešit morální dilema "radost a sláva v sousedství lágrů, šibenic a zničených životů".

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice