Linek (Soukromníci): Postřehy z Revoluční

30.01.2019 9:46

Kdo myslíte, že zaplatí škodu minimálně 700 mil. Kč způsobenou zaklekávačem a věrným sluhou, bývalým generálním ředitelem Finanční správy Martinem Janečkem? Současná vládní garnitura zlikvidovala a zadupala do země malé krámky na vesnicích. Nyní je chce probudit prostřednictvím dotací – skvělé, ne?

Linek (Soukromníci): Postřehy z Revoluční
Foto: Archiv Ladislava Linka
Popisek: Ladislav Linek

Ke státnímu rozpočtu 2018

Hospodaření státu skončilo při příjmech 1 403,9 mld. Kč a výdajích 1 401 mld. Kč mírným přebytkem 2,9 mld. Kč. Za tímto výsledkem je vyšší výběr daní a sociálního pojištění při solidním výkonu ekonomiky, který pomalu končí a za který rozhodně tato vláda nemůže. Je dán dobrou situací v celosvětové ekonomice. Růst spotřeby pak podpořil růst DPH, jak se shodují ekonomové. Nikoli EET, jak je nám často podsouváno. Naoko solidní výsledek rozpočtu má mnoho ale. Ve výdajové stránce státního rozpočtu dramaticky rostou výdaje, které lze označit za mandatorní a v případě zaškobrtnutí ekonomiky si s nimi nebude nikdo vědět rady. Nejedná se jen o růst důchodů, ale zejména o rychlý růst mezd v rozpočtové sféře. Dalším faktorem je překročení příjmů z rozpočtu EU o téměř 50 mld. Kč a rozpuštění rezervy FNM 22 mld. Kč. Tyto příjmy se nemusí nebo nebudou opakovat. I při růstu investic v porovnání s minulým rokem je to stále málo. Otevření pouze nových 3,8 km dálnic a šílenosti probíhající při opravách D1 jsou toho jistě důkazem. A na závěr. Výsledek státního rozpočtu je v poslední době lepší, než jak je plánován. Jsou dvě možnosti, jak toho dosáhnout. Buď se chce vláda holedbat, jak plánovaný schodek svým hospodařením umí zvrátit nebo někdo ztrácí přehled.

Tříkrálové Otázky Václava Moravce aneb zázrak na ČT1

Otázky Václava Moravce dne 6. 1. 2019 byly vedeny jako dialog Václava Moravce s předsedou vlády panem Andrejem Babišem. Kromě obligátních záležitostí, jakože premiér odpovídá na jiné věci, než je tázán, že se spravedlivě rozhořčuje nad předkládanou pravdou, že zde vlastně odhaluje, že žádnou politiku nemá apod. Vlastně má. Udržet se u moci za každou cenu a při tom ustupovat utopistickým požadavkům ČSSD a KSČM. Nicméně i v této chmurné době se může stát zázrak. Když premiér hovořil o další pomoci živnostníkům a já jsem při tom u obrazovky dojetím uronil slzu – stal se zázrak. Nad hlavou premiéra se objevila svatozář.

Velmi nebezpečný Kocourkov na pokračování

Týdeník Respekt popsal několik pokusů prezidentova kancléře Vratislava Mynáře o ovlivnění několika vysoce postavených soudců. Během posledních let několikrát Mynář kontaktoval soudce NS, NSS a Městského soudu. Zjišťoval od nich informace a říkal jim, jak mají rozhodovat. Jistě tak, jak si přeje Hrad. Všechny případy ani nemá cenu rozebírat, tak jeden za všechny. Podle týdeníku Respekt se například v roce 2015 sešel se soudcem Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem. „Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ potvrdil Respektu Šimíček. V trochu normální společnosti by z toho byl skandál. Ano, skandál jako prase s nutnými personálními dopady. U nás – pohodička....

A něco málo na závěr

Kdo myslíte, že zaplatí škodu minimálně 700 mil. Kč způsobenou zaklekávačem a věrným sluhou, bývalým generálním ředitelem Finanční správy Martinem Janečkem? Současná vládní garnitura zlikvidovala a zadupala do země malé krámky na vesnicích. Nyní je chce probudit prostřednictvím dotací – skvělé, ne?

Ladislav Linek,
1. místopředseda Strany soukromníků České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu